Léghajóról fotózták le az új amerikai internetfigyelő központot

NSA új központ
Vágólapra másolva!
Nézze meg, hol tudnak majd egy yottabájt adatot tárolni!
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Utah államban épülő új adatközpontjáról az Electronic Frontier Foundation, a Greenpeace és a Tenth Amendment Center jogvédő központok munkatársai egy léghajóról készíthették a felvételeket, amelyet a szervezetek szabadon utánközölhetővé tettek.

Újabb hely, ahol belenéznek az internet forgalmába

A globális lehallgatási botrányáról ismertté vált NSA a honlapján lévő ismertető szerint kampányfogásként tette lehetővé a tevékenységét bíráló szervezetek számára az órási adatközpont lefotózását.

Az NSA új, Utahban épülő adatközpontja (itt nagyban is megnézheti) Forrás: EFF

Azért van szüksége a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek egy újabb adatközpontra, hogy a képes legyen kibővíteni internetes megfigyelőtevékenységét. Bár az NSA egyelőre nem közölte, hogy miként halad az adatpark építése, az átadása már hosszú ideje húzódik, és jelenleg is szakértőket keresnek a létesítménybe, amelynek elhelyezkedése is teljesen publikus, a Google Térképen is elérhető.

Yottabájtnyi adatnak lesz helye

A Bluffdale településen épülő létesítmény lesz a világ első olyan adatközpontja, amelyben yottabájtnyi adatot is lehet tárolni. Ez hatalmas mennyiség (ebből a videóból megtudhatja, mennyire), egy billió terabájtnak felel meg, és jelenleg egy átlagos otthonban 1-2 terabájtos merevlemezek dolgoznak. Ahhoz, hogy az adatközpontban ilyen sok adatot – nemcsak leveleket, hanem például telefonhívások tartalmát – tudjanak raktározni, fejlett adattároló és tömörítő megoldásokra van szükség. Az adatközpont a későbbiekben bővíthető lesz, hogy még nagyobb adatmennyiséget tudjon tárolni és feldolgozni.

Az NSA felvétele az óriási adatközpontról Forrás: NSA

A 140 ezer négyzetméter alapterületű szerverparkban nem csak tárolnák, de elemeznék is a megfigyelések során begyűjtött adatokat, ami ugyancsak komoly számítási teljesítményt igényel. Teljes kiépítésében az adatközpont 65 megawatt áramot vesz majd fel működése közben. Ennyi energiával egy húszezer lakosú kisvárost is ki lehet szolgálni. Az NSA új adatközpontjának havi villanyszámlája egymillió dollár körüli lesz, pedig a kedvező energiaárak miatt telepítették épp Utah államba.

Szupergéppel törnék fel a titkosítást

Az épülő utahi adatközpont hivatalos honlapján arról is írnak, hogy a létesítményben a Pentagon kutatási ügynökségével, a DARPA-val közösen kifejlesztett Cray XC30-as szuperszámítógép is dolgozik, amely másodpercenként 100 ezer billió utasítás elvégzésére képes.

Erről a léghajóról készült a fotó

Az NSA honlapja szerint képessé akarja tenni saját szuperszámítógépeit arra, hogy az interneten széles körben használt, 256 bites AES titkosítást képesek legyenek belátható időn belül visszafejteni. Egy hagyományos számítógépet használva ez élethosszig tartó művelet lenne a dekódoláshoz szükséges kulcs ismerete nélkül. (Persze az NSA-ről már kiderült, hogy sok titkosítási megoldást beépített réseken keresztül képes kijátszani.) Mivel ez még az NSA szerint is akár évtizedes távolságban van, az ismeretlen tartalmú titkosított adatokat akarják a utahi központban archiválni.

Az épülő adatközpont a Google Térkép műholdképén Forrás: Google Maps