A jövő Windowsa mindenen futni fog

Satya Nadella a Microsoft vezérigazgatója
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella walks in front of the new Cortana logo as he delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Körlevelet írt a Microsoft új vezetője, aki az okostelefonok mellett a felhőszolgáltatásokban látja a jövőt. A Windows és az Office már meg sem jelenik a levél stratégiai részében. A cég a billentyűzetnél, egérnél és érintőképernyőnél természetesebben használható interfészeket ígér.
Vágólapra másolva!

Satya Nadella, a Microsoft év elején kinevezett új vezetője körlevélben vázolta fel a cég jövőjét, amelyet az összes alkalmazottnak elküldött, és a vállalati honlapon is közétett.

Követik a Google-t és az Apple-t

A céget február óta vezető Nadella levele szerint a Microsoft új fókuszát a mobiltelefonok és a felhőalapú szolgáltatások jelentik, e két stratégiai irány mentén készítik minden új fejlesztésüket. Tavaly nyáron az előző cégvezető, Steve Ballmer még az "eszközök és szolgáltatások" irányában látta a követendő irányt. Ez egyébként Nadella szerint kezdetnek nem volt rossz.

Bár hangzatos, a mostani váltás sem igazán jelent forradalmi újdonságot, hiszen a két rivális, az Apple és a Google már évek óta erre a két fő területre koncentrál. Ez a stratégia - alaptevékenységéből adódóan - a Google esetében eleve adott volt, de még az Apple is hamarabb kezdett váltani az új irányra a Microsoftnál.

Satya Nadella a Microsoft dolgozói előtt Forrás: Origo

Nem véletlen, hogy az Apple és a Google a piacvezető a zömmel Windowst futtató laptopoknál is kompaktabb táblagépek és okostelefonok piacán. Pedig igazából a windowsos okosmobilok minőségével sincs baj (a windowsos tabletek zöme még nem elég versenyképes), csak azzal, hogy kevesebb app érhető el rájuk, mert a Microsoft a többieknél később rukkolt elő a rendszerrel. Helyzete megerősítéséért a cég több milliárd dollárért a Nokia mobilrészlegét is megvette - ez volt az egyetlen, amely használta a Windows Phone szoftvert.

Minden digitális lesz, és szoftvert futtat

Az új Microsoft-vezér szerint a következő években szinte mindenhol - az autóban, otthon, az utcán - képernyők és szenzorok vesznek körül bennünket, és óriási mennyiségű adat keletkezik mindenkiről. Nadella szerint a számítási teljesítmény végtelen lesz, mivel az adatfeldolgozás zöme távoli szervertermekben lévő gépekre hárul.

Ez teljesen új környezetet jelent a korábbi évekhez képest, amikor minden a helyi számítógépen futott, és mindent helyben, kis teljesítmény mellett kellett megoldani. Ekkor élte fénykorát a Windows és az Office is. Jól jelzi a váltás jellegét, hogy e két szoftver neve már fel sem bukkan Nadella levelének fő stratégiákat taglaló részeiben.

Azért nem dobják ki a Windowst

Nadella szerint így lesz lehetséges a föld hétmilliárd lakosa közül hárommilliárd embert az internetre kapcsolni, akár városoktól távoli településeken is. Nadella azt ígéri, hogy a billentyűzetnél, egérnél és érintőképernyőnél természetesebben használható interfészekkel rukkolnak elő.

Ez praktikusan például fejlettebb beszédfelismerést jelent, amelyben jelenleg a Google áll az élen, az androidos telefonok ugyanis már magyar nyelvű parancsokat is értenek, míg az iPhone-okból és a windowsos telefonokból ez a képesség még hiányzik. Egy gépnek még nem lehet olyan hatékonysággal diktálni, mint egy hús-vér titkárnőnek, de a Microsoft szerint ez is elérhető. Nemrég a cég azt is bemutatta, hogy akár egy Skype-hívást is lehetséges valós időben lefordítani gépi intelligencia segítségével.

Satya Nadella egy áprilisi konferencián Forrás: AFP/Justin Sullivan

A stratégiaváltás ellenére sem megy a szemétbe a Windows, amelyre Nadella levelében már "eszköz operációs rendszerként" ("device OS") hivatkozik - arra utalva, hogy nemcsak számítógépen, de telefonon vagy tévén is futni fog. A jövő Windowsát a cégvezető úgy képzeli, hogy azon univerzális appok futnak: vagyis amit a windowsos telefonra letöltöttünk, azt a windowsos tévén vagy laptopon is használhatjuk.

Néhány héttel korábban éppen ugyanezt jelentette be a Google is, csak a Windows helyett saját Android szoftverére alapozva, amely nemsokára az autókban és a tévéken is megjelenik.

A jövő PC-je az Xbox

Bár felbukkantak pletykák arról, hogy a Microsoft megválna az Xbox játékkonzollal foglalkozó részlegétől (a cég új Xbox One konzolja a rivális Sony terméknél gyengébben teljesít), Nadella leveléből kiderül, hogy szó sincs erről. Az új Xbox tulajdonképpen egy halkan működő számítógép, amely a játékok mellett házimozizásra vagy netezésre is alkalmas, tulajdonképpen az asztali PC szexivé tett utódja.

Satya Nadella leveléből az is kiderül, hogy a cég a videojátékok terén is a mobilirányba akar nyitni. Ez nem véletlen, táblagépen és okostelefonon az átlagemberek is játszanak, ezekre egyszerűbb, olcsóbb játékok is elérhetők a tévés konzoloknál. Ahhoz, hogy a kis képernyőn is csúcsminőségű játékok jelenhessenek meg, felhőalapú újításokra van szükség: így vehetik le a grafikai megjelenítés terhének egy részét a mobil kütyükről. Erre hamarosan sor kerül - ígéri a Microsoft vezetője.