Harci bevetésen a hordárrobotot

Az Alpha Dog teherhordó robot
Vágólapra másolva!
A négylábú teherhordó képességeit a tengerészgyalogosok tesztelik.
Vágólapra másolva!

A valódi harctéri körülményeket szimuláló gyakorlatokon vizsgálták a Boston Dynamics cég AlphaDog (és Legged Squad Support System, LS3) néven ismert, négylábú teherhordó robotját, amely a Big Dog nevű robot katonai változata. Bár a Google nemrég felvásárolta a céget, az ettől még továbbra is az amerikai hadsereg egyik fontos beszállítója marad.

Az "ül" parancs végrehajtása Forrás: (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Sarah Dietz/RELEASED)

A fejetlen, dagadt kutyára hasonlító hordárrobotot Hawaii-on tesztelték a tengerészgyalogság tagjai egy hadgyakorlaton. A teszt lényege az volt, hogy kiderüljön, hogy a robot képes-e a hagyományos járművekkel is nehezen megközelíthető terepen haladni, segítve a katonákat azzal, hogy helyettük cipeli terhüket.



Ahogyan az a videón is látható, a robotkutya meglehetősen zajosan halad, egyelőre hangosabb egy nagyteljesítményű, benzinmotoros fűnyírónál is. Az Engadget beszámolója szerint a tengerészgyalogosok "Cujo" névre keresztelték a robotot - utalva a Stephen King horror-regényében felbukkanó gyilkos bernáthegyi kutyára.

Az Alpha Dog teherhordó robot a hadgyakorlaton Forrás: (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Sarah Dietz/RELEASED)

A robot egyébként 180 kilogrammnyi terhet tud cipelni, és létezik lassú, de halk üzemmódja is. A feje helyén lévő sztereo digitális kamerával lát, emellett lézeres távérzékelővel, lidarral is fel van szerelve. Szenzorai segítségével képes az emberi katonákat követni, vagy megfigyelési feladatokat ellátni.

180 kilogramm teher meg sem kottyan neki Forrás: (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Sarah Dietz/RELEASED)