Megásták a céges laptopok sírját

apple - ibm fúzió, apple, ibm
MOUNTAIN VIEW, CA - JANUARY 19: Vintage Apple and IBM computers are displayed at the Computer History Museum on January 19, 2011 in Mountain View, California. After a two year, $19 million renovation, the Computer History Museum re-opened its doors with a new 25,000 square foot exhibit called Revolution: The First 2000 Years of Computing. The exhibit features over 1,000 artifacts and 100 multimedia stations that explores every major aspect of the history of computing, from the abacus to the smart phone, and every step in between. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ősi ellenségével, az IBM-mel állt össze az Apple a Microsoft ellen, hogy kitúrja a Windowst a munkahelyekről. Jöhet a céges iPadek kora.
Vágólapra másolva!

Harminc évvel ezelőtti reklámjában gonosz Nagy Testvérként állította be, az éjjel azonban stratégiai szövetségre lépett az Apple az IBM-mel.

Jön a céges iPadek kora

A magyar idő szerint kedden késő éjjel bejelentett megegyezés szerint az IBM nagyvállalati és egészségügyi környezetbe szánt appokat és felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt az iOS-re, vagyis az iPhone-on és az iPaden használt operációs rendszerre. A tervek szerint több mint száz olyan app és megoldás készül majd, amely vállalati környezetben is minden feladatra alkalmassá teszi az iPad és az iPhone használatát.

Nem csak szórakozásra alkalmas az iPad Forrás: Apple

Sok feladatra eddig is alkalmasak voltak ez Apple mobil eszközei, de egy tipikusan Windowst futtató céges laptop kiváltására nem feltétlenül. Ehhez ugyanis hiányzott belőlük számos olyan szolgáltatás, amelyet a vállalati rendszergazdák nem tudnak nélkülözni az üzemeltetéshez.

A nagy gépagy szolgálja majd az Apple-t

Ezenkívül az IBM olyan felhőalapú - tehát egy távoli számítógépen futó - üzleti szolgáltatásokat is nyújt, amelyek korábban mobil eszközön nem voltak hozzáférhetők. A stratégiai együttműködés nélkül az IBM nem tudná ezeket az appokat elkészíteni, mivel azok megvalósításához mélyebben kell hozzáférni az iOS működéséhez, mint egy hagyományos alkalmazásnak. Ezt a hozzáférést csak ilyen kooperációval szerezhette meg a cég.

A tervezett megoldások gépi intelligenciára, deep learningre épülnek: ez a technológia képezi az IBM Watson nevű szuperszámítógépének alapját is, amely néhány éve már kvízjátékban legyőzött egy embert. Algoritmusait adatelemzésre már most is használják: képes például pénzügyi tanácsadásra, de akár orvosoknak is segíteni a leletek és a kórtörténet elemzésével diagnózisok felállításában. A deep learning lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

A laptop lassan a múlté

Mivel a megoldások a számítási felhőben futnak, használatukhoz elegendő egy korlátozott teljesítményű mobil eszköz is. Ez a stratégia egyben a gyorsabb, ám nehezebb és gyorsabban lemerülő laptopok visszaszorulását hozhatja. Nem véletlen, hogy a Microsoft nemrég stratégiát váltott: bár a cég a Windowszal évtizedekig uralta az asztali és hordozható számítógépek piacát, most már a mobil eszközöket tartja a legfontosabbnak.

IBM vs. Apple: a legnagyobb ellenségekből lesznek a legjobb barátok Forrás: AFP/Justin Sullivan

A készülő appokról jelenleg csak annyit tudni, hogy azokkal a kereskedelemben, egészségügyben, a pénzügyi, utazási, szállítási, biztosítási és telekommunikációs szektorban dolgozókat akarja megcélozni az Apple és az IBM.

Az Apple nem érzi a céges kultúrát

Miért nem maga az Apple fejleszti ezeket? Tim Cook, az Apple vezetője a Re/Code hírportálnak adott interjújában elmondta: "a nagyvállalati dolgok nincsenek benne a mi DNS-ünkben. De az IBM-ében igen". Ezzel beismeri, hogy cége inkább az otthoni felhasználók piacán mozog otthonosan, a vállalati igények kiszolgálását ezért bízta az ott erős IBM-re.

IPadet jelenleg is sok üzletember használ a munkájához is, de ezek az eszközök egyelőre a rendszergazdák rémálmai közé tartoznak, mert nem lehet úgy szabályozni a használatukat, mint egy PC-ét. Ezért sok vállalatnál a legfontosabb belső rendszereket nem is lehetett elérni iPadről. Ez hamarosan megváltozik.

Ez most a Microsoftnak fáj a legjobban

A most bejelentett megállapodás kizárólagosságot tartalmaz mindkét fél részéről, elvileg az Apple nem köthet hasonló megállapodást mondjuk a HP-vel, az IBM pedig nem kínálhatja más platformokon az új szolgáltatásokat.

Ginni Rometty (balra) és Tim Cook (jobbra), az IBM és az Apple vezetői Forrás: IBM

Az IBM és az Apple együttműködése leginkább a Microsoftot érinti kínosan, amely eddig azzal érvelhetett a Windows számítógépes és mobilváltozatainak használata mellett, hogy csak azokat lehet "komoly", vállalati körülmények között alkalmazni. Egy, a PC Worldnek nyilatkozó elemző azonban úgy véli, hogy a két cég üzlete akár a BlackBerry okostelefonok végét is jelentheti, mivel az Apple képes lesz ugyanolyan üzleti szolgáltatásokat nyújtani az iPhone-on, amelyek eddig csak a kanadai cég készülékein voltak elérhetők.