Már mobiltöltő is lehet a kulcstartóján

CulCharge, mini telefontöltő, minitöltő
Vágólapra másolva!
Az Apple-nek nem jutott eszébe, így szlovák fejlesztők aratnak sikert szuperkompakt mobiltöltőjükkel. Nem csak iPhone-nal, androidos telefonnal is működik.
Vágólapra másolva!

Pofonegyszerű alapötlete ellenére eddig egyetlen cégnek sem jutott az eszébe, hogy a CulCharge nevű minitöltőhöz hasonló kiegészítőt gyártsanak. Egy kulcstartóként hurcolható vagy akár a pénztárcában is elférő kütyüről van szó, amelynek egyik végét a számítógép vagy más eszköz USB-portjába, a másikat pedig a telefonba lehet bedugni a töltéshez.

Egy töltő a lakáskulcsod mellé

A minitöltő több változatban is kapható, az új és régi iPhone-okkal működő változatban, illetve bármilyen micro-USB-n vagy mini-USB-n tölthető telefonnal – ilyen a legtöbb androidos és windowsos készülék – kompatibilis modellként. A töltésen kívül a kütyü adatkábelként is használható, és hat centiméteres hosszúságával ez a világ legkisebb mobiltöltője/adatkábele. Ha valaki irodában, számítógéppel dolgozik, bőven elég neki a kulcstartó méretű töltő, ami mindig nála van, mert a PC-ről mindig rá tud tölteni a telefonjának akkumulátorára egy kis energiát.

A CulCharge kulcstartóként Forrás: CulCharge

A szuperkompakt telefontöltő két szlovák egyetemista, Jozef Zemla és Viktor Reviliak ötletén alapul, akik tavaly az Indiegogo nevű közösségi finanszírozó oldalon gyűjtöttek pénzt a gyártáshoz. Eredetileg 15 ezer dollárt, vagyis nagyjából három és fél millió forintnak megfelelő összeget akartak összekalapozni a neten a gyártáshoz, de a felhasználóktól végül 94,5 ezer dollárt, vagyis nagyjából 21,5 millió forintos tőkét tudtak begyűjteni. Jozef Zemlától megtudtuk, hogy tavaly tavasszal készült el a töltők első, saját tervezésű prototípusa, a közösségi tőke birtokában pedig egy kínai üzemmel szerződtek le az összesen négyféle típus gyártásáról. Jelenleg már egy másik fejlesztésen dolgoznak, de erről semmit nem voltak hajlandók elárulni az Origónak.

Bedughatom a laptopodba?

Az iPhone-nal kompatibilis minitöltők majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint a micro- és mini-USB-s modellek: ennek az az oka, hogy a szlovák fejlesztőknek be kell építeniük a töltőbe az a chipet, amely az Apple eszközei esetén a kiegészítő eredetiségét garantálja. Hasonló megoldásra a többi töltő esetében nincs szükség. Ennek ellenére az iPhone-osok számára is elég praktikus lehet az új kütyü, mert általában ők tudnak a legnehezebben töltőhöz jutni egy társaságban vagy irodában: az Apple-mobilja viszonylag kevés embernek van, és ezekhez is drága a töltő, ezért sokan nem tartanak többet belőle.

Így lehet rádugni a laptopra a telefont Forrás: CulCharge

A számítógép felőli USB-csatlakozó a pendrive-okból ismert, vékony érintkezős típus. Ez a telefonba csúszó csatlakozóhoz egy flexibilis szalagkábelen keresztül kapcsolódik, ez gyakorlatilag akár félbe is hajtható. Önmagában a minitöltőt nem lehet konnektorba dugni, csak USB-csatlakozóba, így alapvetően arra való, hogy laptopról lehessen telefont tölteni vele. Manapság azonban az újabb autókban és a tévék oldalán is található USB, ezekről is működhet a töltés.

Szerencsére a legtöbb mai kütyühöz eleve olyan hálózati adapter jár, amelyhez bármilyen USB-s eszközt csatlakoztatni lehet: ilyenekkel is használható a CulCharge. Sajnos az USB-csatlakozók nem egységesen használnak ugyanolyan feszültséget és áramerősséget, ezért előfordulhat, hogy egy régebbi laptopról nem lehet például egy tepsimobilt vagy táblagépet feltölteni, vagy a töltés folyamata lassú lesz.

Rákapnak a magyarok is?

A CulCharge-ot nemrég kezdte forgalmazni egy magyar cég, amely tavaly ősszel szállt be a projekt finanszírozásába. A társaság az Indiegogón meghirdetett, több ezer dolláros csomaggal vált jogosulttá a töltők hazai forgalmazására, de a forgalmazóknak szánt csomag egyben 750 darab töltőt is tartalmaz.

Ennél kisebb töltő nincs is Forrás: CulCharge

Itthon a micro- és mini-USB-s kábel, illetve az iPhone 4S és régebbi modellekhez való töltő 2990 forintba kerül (kulcstartóval együtt), míg az új, Lightning-csatlakozós iPhone-töltőért ötezer forintot kérnek el. A kütyüt forgalmazó Trendit Kft. egyelőre az első darabokat adta el, de azt tervezi, hogy a mobilszolgáltatók üzleteiben is kínálja a töltőket – ezt egyébként a szlovák fejlesztők a helyi piacon már megvalósították.