Csalók ígérnek felvételeket a maláj gép tragédiájáról

Vágólapra másolva!
Ezúttal is ellepték a netet a facebookos átverések. Ne dőljön be nekik!
Vágólapra másolva!

Kihasználják a Malaysia Airlines legutóbbi, kelet-ukrajnai tragédiáját a közösségi oldalakon. A Facebook és Twitter felületét ellepték az olyan linkek, melyek látszólag az MH17-es járat katasztrófáját összefoglaló beszámolóhoz, az áldozatokról készült képgalériákhoz vezetnek, valójában azonban reklámoldalra, fizetős szolgáltatásokhoz, vírusos felületre, káros vagy illegális szexuális tartalmat közlő internetesen oldalra navigálnak minket.

Az egyik Facebook-oldalt például már a tragédia napján létrehozták, készítői azt állítják, a maláj repülőgép lelövéséről és lezuhanásáról van videofelvételük, a link azonban egy spammerek által működtetett oldalra dobja át a felhasználót. A jelentések alapján azóta már eltávolították a közösségi oldalról. Ugyanakkor a TrendMicro internetbiztonsággal foglalkozó cég jelentése szerint a katasztrófát kihasználó spamoldalak, üzenetek, bejegyzések további terjedése várható – írja a Time.

A BBC épp ezért felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kezeljük a témát, ne kattintsuk olyan linkre, amely a maláj gép tragédiájáról ígér felvételt. “Nem létezik ilyen videó, és annak az esélye, hogy mégis, nem olyan nagy, hogy megérje kockáztatni számítógépünk, okostelefonunk biztonságát” – fogalmaztak. Egyúttal arra kérik a felhasználókat, hogy minden gyanús tevékenységet jelentsenek a közösségi oldalakon.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító repülőgépet a múlt héten csütörtökön lőtték le a fegyveres konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajna felett, 298 ember vesztette életét. Az internetet ellepték az erről szóló hírek, a legtöbben arról vitáznak a közösségi oldalakon, hogy ki és milyen okból lőhette le a repülőt, sorra születnek az összeesküvés-elméletek.