Robotolimpiát rendezne Japán

DARPA robotverseny
DARPA Robotics Challenge Trials, Atlas
Vágólapra másolva!
2020-ban az emberek mellett a gépek is összemérnik majd  képességeiket.
Vágólapra másolva!

Amióta csak léteznek robotok a világon, azóta az ember sorra képességeiket vizsgálja. Japán tökélyre fejlesztené tesztelésüket, s a legmagasabb megmérettetésen, olimpián mutatná be, mire is képes a humanoid faj.

Az egész világ robotjai versengenek majd

“Egy helyre gyűjteném a világ robotjait 2020-ban, s egy olimpia keretében láthatnánk, milyen adottságaik is vannak valójában” - nyilatkozta Abe Sinzo egy tokiói robotgyárban a Jiji Press közlése szerint. A japán miniszterelnök úgy véli, a piac megérett arra a szintre, hogy megmutathassák, hol is tart a technológiai fejlődés.

A DARPA Robotics Challenge egyik versenyzője Forrás: Theroboticschallenge.org



A japán főváros már elnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezésének jogát, azonban a robotolimpia vélhetően egy ettől független esemény lenne. A verseny hasonló lehet majd a BattleBots akadálypályás, és az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó, DARPA Robotics Challenge nevű megmérettetéshez, ahol a bemutatók után komoly szerződések köttetnek, a legjobb vállalatokat kutatási támogatással segítik, felvásárolják.

Svájcban a kiborgok versenyeznek

Ugyan a japán ötletről egyelőre semmi részletet nem tudni, valóságalapja egyelőre elég kevés. Azonban ha két év múlva, 2016-ban Svájc tényleg megrendezi a kiborgolimpiát, a robotikus végtag protézissel rendelkező sportolók versenyét, innen már csak egy ugrás, hogy az emberi tényezőt teljesen kizárjuk, s megrendezzük a robotolimpiát.