Újabb focibotrány Brazíliában

robocup, robotfoci
Nikolaas Steenbergen of "Dutch Nao Team" from the Van Amsterdam University checks a robot during their match against German Nao-Team HTWK of the Leipzig University of Applied Sciences, during the RoboCup Iran Open 2014, in Tehran, on April 10, 2014. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
Vágólapra másolva!
Egy hónap sem telt el az uruguayi Suárez botránya óta, itt az új futballincidens. Ezúttal egy iráni játékos nem bírt magával, és esett neki indonéz ellenfelének. A robotok brazíliai futball-világbajnokságáról van szó, ahol a legújabb fejlesztések mutathatták meg, mit tudnak.
Vágólapra másolva!

Lassan egy hónapja, hogy Luiz Suárez a brazil futball-világbajnokságon megharapta ellenfele, az olasz Giorgio Chiellini vállát, vagy ahogy maga az uruguayi csatár fogalmazott: "elszenvedte egy harapás fizikai hatásait".

Ezúttal egy iráni vadult meg

Nem kellett sokat várnunk arra, hogy hasonló incidens előforduljon. Ezúttal egy iráni játékos "vadult meg", szintén Brazíliában, és esett neki indonéz ellenfelének, letépve karját a meccs közben. Mielőtt teljesen elhűlnénk: a robotok futball-világbajnokságáról, a Robocupról van szó, melyet a júniusi, foci-vb helyszínétől délre, egy konferenciaközpontban rendeztek az idén.

Az iráni Baset és az indonéz Eros csapat összecsapásán gyakorlatilag amputálva lett a kis indonéz robot karja. Szerencsére félidőben a fejlesztőknek lehetőségük nyílt orvosolni a problémát, és visszahelyezni az eltávolított végtagot a helyére. Ugyanis meccs közben az emberek nem avatkozhatnak be a játékba, és nem irányíthatják a robotokat. Azoknak maguknak kell rájönniük, hogyan tudnak együttműködni.

A humanoidoknak egyelőre az is nehézséget jelent, hogy saját csapatuk tagjait felismerjék. Ahogy az sem könnyít a helyzeten, hogy mindkét kapu sárga, így gyakoriak az öngólok. A legnagyobb előnyhöz főleg azon csapatok jutottak, ahol a robotok a leggyorsabban tudtak haladni anélkül, hogy “elestek” volna.

Ma zárul a robotfoci-vb

Tizenhét éve rendezik meg a robotok futball-világbajnokságát, amelyet a FIFA sporteseményéhez hasonlóan külön korosztályokra bontanak. Összemérik tudásukat a humanoidok, a gyerek-, tinédzser- és felnőttméretű példányok. Ellentétben azonban az emberi mérkőzésekkel, a Robocup nem csak a fociról szól.

A német csapat "játékosai" Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Katasztrófaszimuláció során mentési munkálatokat kellett helyesen végrehajtaniuk emberi beavatkozás nélkül, a humanoidoknál pedig a mesterséges intelligencia szintjét mérték össze különböző feladatok által. Sokkal jobban szeretem a mentőrobotok játékát, mondta Noda Icuki, a Robocup szövetségi elnöke. “Rettentő nehéz feladat megtalálni a sérült személyt az otthonában, és elszállítani a legközelebbi kórházig, néhány csapatnak mégis sikerült.”

A ma záruló világbajnokságra több ezer résztvevő és érdeklődő volt kíváncsi.