Egymáshoz nem illő embereket boronált össze egy társkereső honlap

Vágólapra másolva!
Kísérletezett felhasználóival az OkCupid társkereső honlap. Egymáshoz nem illő embereket boronáltak össze. A népszerű portál a Facebook után már a második közösségi platform, amelyik kendőzetlenül beszél az emberkísérletekről.
Vágólapra másolva!

„Minden internethasználó potenciális tesztalany. Így működnek a weboldalak" – a többi között erről ír egyik nem kis felháborodást kiváltó blogbejegyzésében Christian Rudder az OKCupid alapítója.

A legtöbb randi oldalhoz hasonlóan az OKCupid is számtalan kérdéssel bombázza új felhasználóit. A rendszer a beérkező válaszok alapján tesz javaslatot a társkeresőknek. Ettől a bevált algoritmustól tértek el a szakemberek, amikor olyan párkeresőket próbáltak összeboronálni, akik egyetlen paraméter szerint sem illettek egymáshoz. Az eredmény egészen meglepő volt. Kiderült ugyanis, hogy a párvadászok kifejezetten bíznak a rendszer értékítéletében. Képesek a legbizarabb jelölteket is halálosan komolyan venni, ha azt a randi oldal javasolja.

Pofára megy

A OKCupid egy másik kísérletében arra kereste a választ, hogy felhasználóit vajon egy csinos fotó vagy egy megható bemutatkozás győzi-e meg jobban. Azok a fiókok, amelyeknél kizárólag egy bemutatkozó szöveget találtak a tesztalanyok, senkit nem érdekeltek. Ott viszont, ahol a bemutatkozás helyett csak egy fotó szerepelt, lényegesen több felhasználót izgatott, hogy ki lehet a rejtélyes profil mögött. Mindebből az OKCupid azt a tanulságot vonta le, hogy a társkeresőket a fotón és a szerkesztőség javaslatain kívül gyakorlatilag semmi sem érdekli.

Egy a BBC-nek nyilatkozó szakértő, Daniel Tozer szerint a botrányos eset jól példázza, hogy a közösségi oldalak mennyire könnyen elveszíthetik a felhasználók bizalmát, ha visszaélnek a személyes adatokkal. Az OKCupid ugyan utólag beavatta a tesztek alá vetett társkeresőket a kutatások eredményeibe, de a szakember úgy véli, a kísérletekre előre kellett volna engedélyt kérniük a tesztalanyoktól.