Feltörték az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszert

2014.08.01. 11:10

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszerrel kapcsolatos titkos adatokhoz jutottak hozzá vélhetően kínai hackerek, akik célzottan a rendszer kidolgozásában részt vevő biztonsági vállalatokat támadták.

Titkos katonai dokumentumokat tulajdonítottak el hackerek két kormányzati tulajdonban lévő izraeli vállalattól, amely részt vett a Vaskupola légvédelmi rendszer létrehozásában - közölte a BBC egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. A beszámolót hétfőn hozta nyilvánosságra a KrebsonSecurity biztonsági cég.

Eszerint a Kibertechnikai Szolgálatok (CyberESI) 2011 és 2012 között nyolc hónapon át figyelte meg a támadási folyamatokat. Az ellopott iratok között volt a továbbfejlesztett Arrow III légvédelmi rendszerről, ballisztikus rakétákról, és pilóta nélküli repülőgépekről, másnéven drónokról (UAV) szóló leírás.

A támadás módja Kínára vall

Tavalyi riportjában a hivatal úgy összegzett, a támadás módja és a használt hálózatok alapján valószínűsíthető, hogy kínai elkövetőkról van szó. “Az adatok természete, amellyel a megtámadott vállalatok dolgoznak, azt sugallja, hogy a hackerek kimondottan a Vaskupola légvédelmi rendszerrel kapcsolatos információk után kutattak”.

Létfontosságú a Vaskupola

A Vaskupola a jelenlegi fegyveres konfliktus közepette fontos szerepet tölt be: hatástalanítja a palesztinok által indított rakétákat, kivédi a légicsapásokat, megvédve a zsidó állam polgárait. A technológia nélkül az áldozatok száma sokkal magasabb volna.

A 72 órás tűzszünet során készített összegzés szerint 2925 rakétát indítottak a Gázai övezetből az elmúlt 25 nap során. Ezek közül a Vaskupola 520 olyan rakétát semlegesített, amely lakott területen landolt volna.

A cégek nem észlelték a beavatkozást

A rakéták és vadászrepülőgépek fejlesztésével foglalkozó Izraeli Légvédelmi Konszern (IAI) tagadta, hogy a támadók titkos adatokhoz jutottak volna hozzá. Közölték, katonaihoz nem, csupán polgári célú hálózatokhoz fértek hozzá. Az 1948-ban alapított Rafael Légvédelmi Rendszerek, föld-levegő rakétákat gyártó cég is úgy reagált: nem észleltek külső beavatkozás hálózatukon.

Sorra indítja a rakétákat Izrael és a Hamász isForrás: AFP/Thomas Coex

A jelentés mégis arra utal, több gigabájtnyi adatot loptak el tőlük, melyek segítségével akár védelmi szoftvereket tudnak hatástalanítani, azonosításhoz szükséges felhasználónevekhez és jelszavakhoz jutottak hozzá.

A támadásban érintett volt egy harmadik vállalat, az izraeli védelmi erők egyik fő beszállítója, az eredetileg amerikai Elisra. Tőlük a katonai specifikációk, és a pilóta nélküli repülőgépek mappából loptak el adatokat, illetve fértek hozzá a felsővezetés e-mail fiókjaihoz.

Tavaly Amerikát támadták így

Nem ez az első kiterjedt kínai támadás. Tavaly a Pentagon azzal vádolta meg az ázsiai országot, hogy szervezett kiberkémkedési kampányt indított amerikai diplomáciai, gazdasági és védelmi szervezetek ellen. A mostani izraeli támadásnak nagyon hasonló jellegzetességei voltak. Az ipari kémkedésnél használt módszereket alkalmazva célzott támadásokat hajtottak végre.