A Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 8 alig

Windows 8.1
Vágólapra másolva!
A Windows XP-ről váltóknak nem szimpatikus a legújabb rendszer.
Vágólapra másolva!

Erre a meglepő fejleményre a Digital Trends című hírportál hívta fel a figyelmet a Net Marketshare című, felhasználói rendszerekről készített havi statisztikája nyomán.

Még mindig a Windows 7 a legnépszerűbb

Bár a Windows XP hivatalos támogatásának megszűnése után a felhasználók jelentős része újabb operációs rendszerekre áll át. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a legújabb verzióra váltanak - derül ki a számokból.

A Net MarketShare számai szerint június és július között a Windows 7 (tehát az eggyel korábbi) operációs rendszer népszerűsége nőtt: 50,55-ről 51,22 százalékra. Ezzel szemben a Windows 8 rendszerek aránya 5,93-ról 5,92 százalékra csökkent egy hónap alatt, a Windows 8.1-et pedig csak 0,05 százalékkal használják többen, mint egy hónappal korábban - a rendszer részesedése jelenleg 6,56 százalék.

Windows 8.1: nyomatja a Microsoft, de nem akar elég népszerű lenni Forrás: Origo



Ez azt jelenti, hogy a felhasználók többsége a Windows 7-re vált át, és figyelmen kívül hagyja a fejlett funkciókat kínáló, kicsivel gyorsabb, de átszabott külseje miatt nem túl népszerű Windows 8-at (amiről a 8.1-es kiadásra ingyen lehet frissíteni).

Lassan otthagyják a Windows XP-t

Néhány hónapja mi is javasoltuk olvasóinknak, hogy ne használjanak többé Windows XP-t, mert a rendszerhez nem készül több javítás, biztonsági folt, ezért nem lehet megvédeni az internetes kártevőktől még vírusvédelemmel vagy tűzfallal sem. Világszerte elkezdődött az XP-s gépek cseréje, de ez nagyon lassan zajlik: egy hónap alatt 0,49 százalékkal csökkent a felhasználóinak száma.

Melyek most a világ legnépszerűbb számítógépes operációs rendszerei? A Net MarketShare szerint a Windows 7 az első 51,22 százalékkal, a második a Windows XP 24,82 százalékkal, harmadik és negyedik a Windows 8.1 és a 8-as kiadás 6,56 és 5,92 százalékos részesedéssel (ezek még együtt sem tesznek ki annyit, mint az XP). A Mac OS X legfrissebb, 10.9-es kiadását 4,12 százaléka használja az embereknek, de a korábbi Apple operációs rendszerekkel együtt még további két és fél százalékot hozzá lehet adni a számokhoz.