Nem kaphatnak több iPad-et a kínai állami hivatalnokok

Vágólapra másolva!
A kínai állam nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti az Apple termékeit.
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági kockázatok miatt az amerikai Apple tíz terméke tiltólistára került a kínai állami hivatalok közbeszerzési listáján. A termékek között az óriáscég tábla- és számítógépei, szerepelnek.

A tiltás a tartományi és alacsonyabb szintű állami hivatalokra is vonatkozik. A cég Kínában rendkívül népszerű telefonjáról, az iPhone-ról júniusban a központi televízió azt állította, hogy helymeghatározó funkciója érzékeny statisztikák, államtitkok kiszivárogtatásának eszközeként használható.

A Windows 9-tól is tartanak

Az állami pénzből vásárolható készülékek listáját rendszeresen frissíti a nemzeti fejlesztési és reformbizottság a pénzügyminisztériummal együttműködve, az Apple termékek a júniusi listán még szerepeltek.

Májusban a Microsoft Windows 8-as operációs rendszerét minősítették nemzetbiztonsági kockázatnak az állami számítógépeken, és a céget kizárták az energiatakarékos számítógépek beszerzéséből is. A vállalatot versenyellenes piaci gyakorlat vádjával vizsgálják a hatóságok. Szintén nyáron nagy külföldi technológiai cégek, a Symantec és a Kaspersky vírusirtó szoftvereire jelentettek be tilalmat.