Örülhet az esőnek, ha a Sziget közelében lakik

Ekkora volt a zaj a közelben elhúzó repülőgép, és némi beszélgetés közben
Vágólapra másolva!
A koncertek basszusa száll a legmesszebbre, a hang száraz időben terjed a legjobban. Éjjel tizenegyig egy repülő hangerejével szólhat a buli.
Vágólapra másolva!

Vasárnap éjjel rendezték meg az idei Sziget Fesztivál hangpróbáját: ennek során a szervezők Millei Lajos igazságügyi zajvédelmi szakértővel több helyszínen is megmérték az e célból rögzített zenét játszó nagyobb színpadok által jelentett zajterhelést.

Éjjel tizenegyig egy repülő hangereje megengedett

Az utóbbi három évben ugyanis a fesztivál szervezőinek a Hajógyári-sziget közelében lévő kerületekkel kötött megállapodás értelmében be kell tartaniuk bizonyos zajlimiteket. Éjjel tizenegyig a koncertek hangereje 65 decibeles zajterhelést is okozhat: ez a szint nagyjából olyan hangerőt jelent, mint amikor egy le- vagy felszálló utasszállító repülőgép lakott terület felett húz el.

Ezt onnan tudjuk, hogy az óbudai Fő téren tartott próba során pont erre került sor, a nyolc és fél millió forintos, professzionális zajmérő készülék pedig 60-62 decibeles hangerőt jelzett elhaladása során.

Ezzel a készülékkel mérik a városban, hogy mekkora zajt bocsátanak ki a Sziget koncerthelyszínei Forrás: Origo

A kihalt tér éjjeli alapzaja egyébként 43-44 decibel volt, éjjel tizenegy után pedig 55 decibelben maximálják a lakott területekig eljutó hangerőt. Tizenegy óra után ugyanis jelentősen csökken Budapest alapzaja, ezért zavaróbb lenne az ennél nagyobb zajterhelés. A mért zajterhelésnek egyébként tízperces átlagban kell biztosítania a fenti értékeket – tudtuk meg a mérést végző szakemberektől.

Száraz melegben messze száll a zene

A korábbi években a legtöbb panasz a Hajógyári-sziget közelében lévő nagy lakótelepekről, a Pók utcából, a Búza utcából és a Kaszásdűlőről érkezett. Itt a zajterhelést az is fokozza, hogy a panelházak között visszaverődnek a hanghullámok, és a zaj felerősödik. Az idén a zaj csökkentése érdekében felépítettek egy hangvédő falat is az A38 színpada mellé, ahol 11 után is lesznek koncertek.

Amikor északi szél támad, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Lajos utca és a Kiscelli utca felől is szoktak bejelentések érkezni a Sziget hangvonalára. Egy nagyobb erejű szélnek már önmagában olyan zúgása lehet, hogy az elnyomja az általa felkapott hanghullámokat is. (A fesztivál hetén várható időjárásról itt olvashat.)

Ekkora volt a zaj a közelben elhúzó repülőgép, és némi beszélgetés közben Forrás: Origo

Az időjárás ugyanis jelentősen befolyásolja a hang terjedését: a legmesszebbre száraz időben jutnak el a hanghullámok. Az idei Sziget alatt az előrejelzések szerint párás lesz az idő, így várhatóan kevésbé terjed a hang a koncerthelyszínektől távolabbra. A legjobban egyébként az eső fogja vissza a hangok terjedését.

A mély hang az igazi mumus

Leginkább a basszusban, mély hangban gazdag metál- és elektronikus zenék zaját nehéz csillapítani – magyarázták a hangpróbát végző szakemberek. A mély hangok hullámhossza ugyanis hosszabb, azaz nagyobb távolságra képesek terjedni, ellentétben például a jellemzően magas énekhanggal, amelyet távolról már nem lehet hallani.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a hangpróbán elmondta, hogy a fesztivál ideje alatt folyamatosan mérni fogják a zajterhelést a III., IV. és XIII. kerületekben. Leginkább azokra az utcákra koncentrálnak, amelyekből korábban sok panasz érkezett. A szervezőknél a [email protected] e-mail címen lehet reklamálni a zajjal kapcsolatban, de azt kérik, hogy a bejelentők írják meg a pontos címüket is, ne csak a városrészt, hogy a közelükben tudjanak mérést végezni.