Önmásoló robotokat hoz létre a Lego-tégla

Vágólapra másolva!
Az emberek, a baktériumok, de még a vírusok is "másolatokat" készítenek magukról. Amerikai kutatók most olyan robot alapjait teremtették meg, amely ugyanerre lesz képes.
Vágólapra másolva!

Ha a távoli jövőben a gépek átveszik az uralmat a földön, jobban fognak hasonlítani SpongyaBobhoz, mint a Terminátorhoz. Legalábbis erre utal a soft robotika terén tapasztalható hirtelen növekedés.

A Harvard egyetem kutatói most egy újfajta, vizenyős, Lego kockára hasonlító kis téglát hoztak létre 3D nyomtatással. A téglácskát rugalmas műanyaggal töltötték meg. Mivel elég puha, egy sima késsel is egyforma darabokra szeletelhető. Az összepattintós elasztomer tégla, avagy “click-e-bricks” sűrített levegővel mozgatják, fújják fel, hajlítják meg, vagy éppen növelik a tömegét. A zselé úgy nyeli el a levegőt, mint egy táguló és zsugorodó szivacs.

Állatok ihlették a robot mozgását

A téglákat könnyű összeépíteni, vagy szétszedni: henger, boltív alakban is összetapad, ahogy egy bonyolultabb Möbius-i csomót is képesek voltak belőle megalkotni. Sőt a zselédarabokból soft robotokat is létrehoztak, melyek a padlón bukfencezve, kúszva közlekedtek. Esetükben a réseket ragasztóval töltötték ki, hogy ne essenek darabjaikra.

A soft robotika a természet ihlette robotika egy új területe. Lényege, hogy a robot komponenseit lágy és rugalmas elemekből építik meg, hogy alakot tudjon váltani, és nehezen megközelíthető területekre is bejusson. A soft robotok mozgását olyan állatok ihlették, mint a polip, vagy a tengeri csillag.

Veszélyes munkára vethetőek be

A penumatikusan működtetett soft robotok hátránya, hogy állandó levegő ellátásra szorulnak, illetve képtelenek nagy terhek mozgatására is.

A mérnökcsapat reméli, a robotok meg tudják tanulni az elemek kezelését, így képesek lesznek saját magukat javítani, vagy akár duplikálni is. Így ugyanis veszélyes környezetban, akár a világűrben is bevethetőek lennének.