Műhold még nem látta ilyen jól a Földet

WorldView-3
Vágólapra másolva!
A WorldView-3-val már kisebb tárgyakat is kiszúrhatnak az űrből. Infravörös érzékelőjével felhőn, füstön és ködön is átlát.
Vágólapra másolva!

Szerdán bocsátotta fel eddigi legfejlettebb Föld-figyelő műholdját a polgári felhasználásra szánt műholdképekkel kereskedő DigitalGlobe cég. A kaliforniai Vandenberg Légibázisról útnak indított WorldView-3-as szatellit elődeinél sokkal részletgazdagabb képet tud továbbítani a Földre.

31 centiméteres részletesség

Az új műhold 31 centiméteres részletességű képet tud rögzíteni. Ez a részletességi érték már azt sugallja, hogy a műholddal egy pizzásdoboz nagyságú tárgyat is észlelni lehet, de ez nem így van - magyarázta el az Origónak egy térinformatikus szakértő.

Ahhoz, hogy egy tárgy látszódjon egy műholdképen (vagy légi fotón), legalább 5 pixeles nagyságúnak kell lennie, a 31 centimétes részletesség mellett tehát a dobozból legfeljebb egyetlen képpont látszódna, ami azonosításra alkalmatlan. A szakértő szerint nagyjából másfél méteres tárgy beazonosítására alkalmas az új műhold, ami nagyjából egy szemeteskukának felel meg.

Mit fognak felmérni vele?

Nem is pizzásdobozok felkutatása ez az elsődleges cél, hanem környezetvédelemben, mezőgazdaságban használható adatok begyűjtése: például pontosan fel lehet mérni a nem őshonos növényfajták térhódítása egy adott területen.

Külön honlapot is indítottak a WorldView-3 felbocsátása alkalmából a műholdnak, az itt olvasható információk szerint a 31 centiméteres pontosságot a műhold kamerája csak fekete-fehérben tudja elérni. Ugyanakkor szoftveres technológiák segítségével a kisebb, 1,24 méteres, de színes műholdas felvételeket ötvözni lehet.

A WorldView-3 még a Földön Forrás: DigitalGlobe



A szatellitet olyan infravörös érzékelővel is felszerelték, amely lehetővé teszi, hogy átlásson felhőkön vagy füstön is, ami például erdőtüzek felderítése esetén fontos: az infravörös felvételein egy képpont a valóságban 3,7 négyzetméteres területnek felel meg a Földön.

Még mindig légi fotó a rekorder

A cég szerint a fent említetthez hasonló elemzések elvégzésére korábban kizárólag repülőről vagy helikopterről készített légi fotók voltak alkalmasak. A légi felvételek közötti részletességi világrekordot azonban még mindig egy magyar fejlesztésű kamera tartja, amelyen egyetlen képpontja csupán félszer fél centiméter.

Így lát át a füstön a WorldView-3 kamerája Forrás: DigitalGlobe



A műholdas fotózás előnye, hogy rövid idő alatt nagy területet képes végigfotózni: a nagyjából 620 kilométeres magasságban keringő WorldView egy nap alatt nagyjából 680 ezer négyzetkilométeres területet képes végigfotózni, amelyről egy 5,7 terapixeles fotót készít. Ez azt jelenti, hogy nagyjából Franciaország teljes területét képes végigfotózni 24 óra alatt. Működése során a műhold másodpercenként 1,2 gigabájt adatot továbbít a Földre, amely adatátviteli sebesség jóval gyorsabb az összes otthon használatos vezeték nélküli berendezésnél is. A műholdon egy olyan speciális berendezés is helyet kapott, amely az időjárás hatásainak korrekciójával javítja a képminőséget.

A közel három tonnás WorldView-3 műhold a tervek szerint több mint hét évig kering majd a Föld körül, utódját, a WorldView-4-est a tervek szerint 2016-ban bocsátják fel.