A Duna is bekerül a Street View-ba

Google Street View Duna
Vágólapra másolva!
A Google pár hónap alatt térképezi fel a Dunát. A látványosságok mellett a panorámákon a hajó maga is látszódni fog.
Vágólapra másolva!

A Google hétfő délelőtt jelentette be, hogy az utcák és számos turisztikai látványosság digitalizálása után a Dunát is végigfotózza panorámakamerájával. A vállalat korábban többek közt az Amazonas, a Colorado és Temze folyóról is hasonló felvételeket készített, illetve Velence csatornáit is megörökítette egy gondoláról.

Folyón folytatódik a térképezés

Bár tavaly novemberben, Európában elsőként a Temzén már készített panorámafelvételeket a Google, a Duna lesz az első olyan folyó, amelyen a cég hosszabb szakaszon, egy nagyobb méretű folyami hajóra szerelve készít Street View panorámákat.

A Dunát térképezi fel a Google Forrás: Google

Ez lesz a Google első nemzetközi, hat országon átívelő folyami fotózása is. Pozsonytól a romániai Cernavoda városáig térképezik fel a Dunát, köztük egy 400 kilométer hosszú, magyarországi szakaszt.

A fotózással becslések szerint 2-3 hónap alatt végezni fognak. A cél a teljes szlovák-román szakasz feltérképezése, erre azonban hatással van az időjárás, és a napszakok is. Lesznek olyan területek, melyeket újra kell majd fotózni, így az éjszakai szakaszokon például szinte semmi nem fog látszódni.

A Duna-deltát ezúttal kihagyják: a több ezer négyzetkilométernyi torkolatról a tervek szerint csak később készülnek felvételek.

A duna-menti látványosságokat tekintheti meg az internetező Forrás: Google

A hajót nem tudják elrejteni

A hajóra ugyanazt a 15 darab, 5 megapixeles objektívekkell ellátott Street View kamerát szerelték fel, amelyet a cég hátizsákos, biciklis vagy autós térképezése során felhasznál. Azonban míg a szárazföldi felvételeken a kamerát hordozó eszköz, így a Google-autó nem látszik, addig a hajó legfelső emelete teljes mértékig rajta lesz a képeken. “Ahogy az épp napozó, kávézó utasok is - persze kitakart arccal - de látszódni fognak” - mondta Ulf Spitzer, a Street View régiós vezetője.

A panorámakamerát ugyanis a hajó orrán helyezték el. Nem lehetett tökéletesen középre, mivel az ott lévő árbocot néha, így a hidak alatti áthaladásnál lecsukják, ahhoz pedig kell a hely.

Ulf Spitzer, a Street View régiós vezetője mutatta be a készüléketForrás: Origomiddle

Mintha a Dunán kirándulna az ember

Az utazás megtervezése az elmúlt évtizedben gyökeresen megváltozott, az internet és egyben a vizualitás térhódításával. Budapestet, és az ország duna-menti városait évente 300-350 ezren tekintik meg hajóról, de ez a szám folyamatosan nő, idén eléri a félmilliót is - mondta el Maráczi Gábor, a Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója.

Budapest hajózási csomópont: innen indulnak, és ide érkeznek a hajók a németországi Passauból. A Street View-nak ezért két fontos szerepe is van: a magyarországi látványosságok bemutatása, illetve a duna-menti országok közti turisztikai együttműködés erősítése.

Az internetezők a Google felvételein megtekinthetik, milyen képet mutat Magyarország a Dunáról nézve: az építészeti látványosságokat, a hidakat, és tájvédelmi területeket.

Folyamatosan készíti a felvételeket a kamera, amíg a hajó halad Forrás: Origo

Hajóóriás végzi a munkát

A kamerát az MS Treasures folyami hajó fedélzetére szerelték fel. A speciális berendezéssel ellátott svájci hajót az amerikai Tauck hajótársaság üzemelteti, az európai hajóutak szervezésével foglalkozó Scyllával közösen.

Az MS Treasures három éve készült el: 110 méter hosszú, 11,4 méter széles, meghajtását egy 2130 lóerős motor biztosítja, összesen 124 utas tartózkodhat egyszerre a fedélzetén. Őket egy 29 fős személyzet szolgálja ki.