Ember helyett a tablet kapja a szemüveget

Tablet UC Berkeley
Vágólapra másolva!
Az új típusú képernyőt a rövidlátók szemüveg nélkül is élesen látják.
Vágólapra másolva!

Kaliforniai kutatók olyan képernyőre illeszthető fényszűrő technológiát tesztelnek, amelyek szemüvegek és kontaktlencsék által sem javítható szemhibákat korrigálnak.

A kijelző kapja a szemüveget

A University of Californa, Berkeley és az MIT közös kutatócsoportja az emberek helyett közvetlenül a képernyőre rakná a szemüveget, ezzel könnyítve a mobiltelefonok, monitorok olvashatóságát. Egy iPod Touchra készített prototípusuk sikeresen vizsgázott, tiszta képet adott.

Ezt a képernyőt szemüveg nélkül is jól láthatja bárki Forrás: UC Berkeley



A világ lakosságának jelentős része szenved valamiféle szemhibától és legalább ennyien vannak azok is, akik napi szinten merednek különböző képernyőkre. A kutatócsoport az ő metszetüket vette célba és olyan, kijelzőkre helyezhető eszközt tervezett, amely éles képet ad akkor is, ha épp nem használunk szemüveget.

Pixeleket fókuszál a rosszul látóknak

A feltalálók szerint az eszköz segít a rövid- és távollátáson, javítja a szférikus aberrációt és a szem olyan magasabb rendű, vagy összetett rendellenességeit, amelyeket még szemüvegek vagy kontaktlencsék sem tudnak. Egyrészt matematikai algoritmusokból, másrészt egy fényszűrőből áll, a kettő közösen biztosítja, hogy a felhasználó szemüveg nélkül is tisztán lásson. Az apró lyukakkal rendelkező szűrő minden egyes pixelt úgy számol és fókuszál, hogy az a szemben éles képet alkosson.

Így működik a szemüveg a tableten

A prototípus egyszerre csak egy ember igényeit képes kielégíteni, két különböző szemhibával rendelkező közül csak ez egyik fog éles képet látni és ő is csak a megfelelő távolságból. A csoport egyik tagja, az MIT adjunktusa, Ramesh Rashkar viszont úgy gondolja, hogy a jövőben a kellően nagy felbontású kijelzők olvashatóak lehetnek egyszerre több, különböző szemhibájú ember számára is, különböző szögekből és távolságokból.

Csak egy újabb réteg lesz

A technológia nem igényel komoly beavatkozást a készülékekbe, plusz szűrőként üzemel, úgy, mint egy kijelzővédő fólia. A kísérleti berendezés egyelőre vastagabb mint maga a tesztelt iPod Touch, valószínűleg használhatatlanná teszi az érintőkijelzőt, ráadásul szokatlan látvány, ahogy a képernyőn kívül semmi más nem éles. A továbbfejlesztett találmány mindenféleképpen vékonyabb lesz és valószínűleg szemüveggel, vagy műtéti beavatkozással nem javítható, komplex szemhibáktól szenvedő felhasználóknak nyújthat valós segítséget.