Kütyüinket óvja az USB-óvszer

Így kell használt az USB-óvszert
Vágólapra másolva!
Az egyszerű áramkör a kártékony kódokat terjesztő töltők ellen véd.
Vágólapra másolva!

Egyre durvább a világ: már az egyszerű USB-töltőkben sem lehet megbízni, léteznek olyan, megbuherált kábelek, amelyek belsejében egy apró lapkáról kártevő települhet okostelefonunkra vagy táblagépünkre, vagy arról adatokat másolhat le. Ezért nem javasolják sehol idegen töltők használatát.

Óvszer kell a kütyünkre is

Az ilyen jellegű támadások ellen nyújt védelmet a USB Condom nevű termék, amely már előrendelhető a CrowdSupply.com közösségi finanszírozóportálon. Mire való? Ez egy olyan adapter, amit az USB-port és a telefon közé lehet ékelni.

Így kell használt az USB-óvszert Forrás: Origo



A csatlakozóba épített apró áramkör deaktivizálja a kábelek adatátviteli képességét, bármilyen adatkábelt - így a kártevőt tartalmazó töltőket is - egyszerű hálózati töltővé alakít. Ezt egyszerűen úgy éri el, hogy az adatátviteltre használt csatlakozást egyszerűen megszakították benne, csak a töltéshez szükséges áramot tartalmazó érintkezések aktívak.

Mindenki USB-óvszert akar

Bár az USB-óvszer első példányai már tavaly elkészültek, a termék iránt olyan nagy volt a kereslet, hogy kidolgozói közösségi forrásból szereztek tőkét a gyártáshoz. Az eredetileg kitűzött 500 dolláros célhoz képest 7689 dollárt gyűjtöttek be a CrowdSupply-on. Egy darab USB-óvszer nettó tíz dollárba, vagyis nagyjából 2400 forintba kerül, egy tízes csomagot 72 dollárért lehet előrendelni, egy száz darabos szettért 500 dollárt kérnek.

Az USB-óvszer Forrás: Origo

Egy másik hasonló módon sikerre jutott projekt volt a CulCharge nevű apró USB-töltő, amely olyan kompakt kivitelű, hogy akár egy kulcstartón is elfér. Ebből microUSB-s, iPhone-os, és miniUSB-s verzió létezik.