Ne vegyen gagyi táblagépet a gyereknek!

gyerek tablet
Az online játék a programozás felé terelheti a gyerekeket
Vágólapra másolva!
Legyen olcsóbb az iPad csúcsmodellénél, de mégse legyen ócska. Ezeket várjuk egy gyereknek szánt tablettől.
Vágólapra másolva!

Tőlünk nyugatra sokszor már az iskolák adják a táblagépet a munkafüzet helyet: nálunk még nem ilyen jó a helyzet, de a készülékek olcsóbbá válásával egyre több családnak van saját táblagépe. Egy ilyen eszköz a megfelelő appokkal felszerelve nemcsak a játékra, de készségek fejlesztésére, tanulásra is alkalmas.

Nagyon olcsó tabletnek híg a leve

Aki alapos szakértelem nélkül vág neki a feladatnak, az könnyen fut bele egy óriási csalódásba, hiszen a hirdetésekben csak úgy repkednek a gigahertzek, a processzormagok és a pixelek, majd ugyanezek az értékek otthon egy, a mindennapi feladatokat csak döcögve végrehajtó és naponta lemerülő tabletet eredményeznek. Alaposan meg kell fontolni a vásárlást, egy túl vacak tableten sem böngészni, sem olvasni nem lehet komfortosan.

Húszezer forintért nem kapunk csúcsmodellt, még ha a hirdetések specifikációi szupergyors működést is ígérnek: a legtöbb fapados modell csak a felesleges kiadások nagyságát növeli, és előbb-utóbb a fiókban végzi. A lenti képen egy tipikus hirdetés látszik - állatorvosi lova azoknak a táblagépeknek, amelyeket nem szabad megvásárolni.

Tablethirdetés Forrás: Origo

A speckók is árulkodnak

Kezdjük rögtön az árral: nem véletlenül érezzük úgy, hogy a 60 százalékosnál is komolyabb engedmény túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mert valóban az: az ilyen kategóriájú androidos tableteket szinte kivétel nélkül ennyiért árulják. A műszaki adatokból már az első sor gyanús lehet (bár szerencsére a magok számával itt nem próbáltak meg trükközni): a kínai Rockchip elavult RK2926-es processzora csigalassú lapka, nem képes kiszolgálni egy modern tablet funkcióit.

A következő jellemző a 7 colos kijelző 800 x 480 pixeles felbontása: ez olyan kevés, ami a mai weboldalakat, alkalmazásokat használhatatlanná teszi, de a filmnézésre sem felel már igazán meg, már a jóval kisebb kijelzőjű okostelefonok közül is csak a legolcsóbbakat szerelik fel ilyen LCD-vel.

Ekkora képméretnél nem érdemes 1024 x 600 pixeles felbontás alá menni, persze a jó olvashatósághoz az 1920 x 1080 vagy ennél nagyobb felbontás sem árt. A Retina kijelzős iPadek és a drágább androidos készülékek felbontása 2048 x 1536 pixel körüli: ezeken a betűk élesebbek, az olvasás kevésbé fárasztja a szemet. Árulkodó az olcsó gép esetén az akkumulátor kapacitása is: 2200 milliamperóra (mAh) ma inkább egy okostelefonokba elég, a normális használathoz egy tabletnek legalább 4000 milliamperórás telepre van szüksége, ami már egy napos üzemidőt is biztosít.

A Lenovo A3500 az egyik jó minőségű, de olcsó tablet Forrás: Lenovo

Az olcsó tablet nem feltétlenül gagyi

Ha sikerül elkerülnünk a gagyi tabletek csábítását, harminc-ötvenezer forintért már találhatunk elfogadható minőségű készülékeket: ez márkás, normális szervizháttérrel rendelkező készülékeket jelent.

Harmincezer forintért az Acer és a Lenovo legolcsóbb, hétcolos androidos táblagépeit lehet hazavinni. Ez a képméret a legkisebb méretkategória, de a gyerekek esetében nem gond, hiszen a kezeik eleve kisebbek - ráadásul egy ekkora kütyü a táskában is jobban elfér.

A Lenovo A3500L-ben már négymagos MediaTek gyártmányú lapka dolgozik, ez pedig elég az általános felhasználásra, böngészésre vagy filmeket nézni: ráadásul a kijelzője 1280 x 800 pixeles felbontású, ami a gagyi modelleknél sokkal jobb képminőséget ad. Egy kategóriával feljebb, 40 ezer forint körüli árért lehet elvinni az Asus MeMO Pad HD7-et, amiben egy szintén négymagos, de jóval fejlettebb és gyorsabb processzor van, így az már az androidos játékok zömével is elboldogul.

Az Asus MemoPad HD Forrás: Asus

Ha olyan táblagépet szeretnénk venni, ami nemcsak wifivel, de mobilnettel is működik, akkor nehéz jobb vételt találni a 45-50 ezer forintos Asus Fonepad 7-nél (2012), amely egyben mobiltelefonként is működik. Ez a típus két évvel korábbi modell, ezért a kijelzője gyengébb, 1024 x 600 pixeles felbontású. Tavalyi utódja, a Fonepad 7 (2013-as) már jobb kijelzőt kapott, de 50-60 ezer forintosra emelkedett az ára is.

Ilyen egy komoly táblagép

Ha már biztosak vagyunk abban, hogy az egész család egy táblagépet kap majd, akkor nagyon jó vétel lehet a Google Nexus 7 táblagép 2013-as változata (a korábbi ma már túlságosan elavult). Ez egy hétcolos készülék full-HD-s képernyővel, négymagos lapkával felszerelve: szinte minden feladatra alkalmas, a vételnél egyedül arra kell figyelni, hogy a beépített - 16 vagy 32 gigabájtos - memóriát utólag nem lehet bővíteni ezen a modellen. Ennek a gépnek persze ára van, a wifis változat 70-80 ezer forintba kerül, a mobilinternetre is képes kiadás pedig 90-100 ezer forintba.

Kilencvenezer forintért már iPadje is lehet bárkinek, bár ennyiért csak az iPad Miniből a nem Retina kijelzős, 1024 x 768 pixeles felbontású, 2012-es kiadást lehet hazavinni. Ennek 16 gigabájtos háttértára van, ennyiért csak wifit támogat, de üzemideje és sebessége is elég jó, és az iOS alá érhető el a legtöbb minőségi alkalmazás játékoktól az oktatóappokig. A jobb olvashatóságú, retinás változat jóval drágább, akciósan is 110-120 ezer forintot kérnek el érte. Mivel karácsonyig még frissülni fognak az iPadek, érdemes lehet kivárni az új modellek érkezését a vásárlás előtt.

Tavalyi modell, de még jó tablet a Nexus 7 Forrás: Asus

Luxusnak tartja a gyereknek a külön táblagépet? Ilyen esetben windowsos hibrid gép lehet a jó választás: ilyen például a Lenovo Miix 10 vagy az Asus Transformer Book vagy az Acer Aspire Switch 10. Mindhárom típus 110 ezer forintba kerül, tízcolos képernyőjük alól lekapcsolható a billentyűzet és a tapipad. Az Asus típust akciósan otthoni kiadású Office 2013 szoftverrel együtt adják, mindhárom gépen Windows 8.1 fut. Ezen a rendszeren hagyományos windowsos szoftverek is futnak, bár az Intel Atom processzor teljesítménye inkább csak böngészésre és hasonló feladatokra elegendő, játékra nem igazán.

Asus Transformer Book Forrás: Asus

Ezeknek a hibrid táblagépeknek 64 gigabájtos tárhelyük van. Ebből nagyjából 40 gigabájt szabad, bár USB-n lehet külső merevlemezt kapcsolni rájuk. Hátrányuk, hogy windowsos appokból sokkal kevesebb, és sokkal kevesebb igazán jó minőségű van, mint iOS-esből vagy androidosból, és a hibridek kicsivel nehezebbek is a hagyományos laptopként nem használható társaiknál.