A legújabb csodamobil nem tud semmit

nophone
A függőséget csökkentené a NoPhone
Vágólapra másolva!
A mobileszközök térhódítása a szemünk előtt zajlik: egyre több ember rohangál mobil- és okostelefonnal, tablettel, laptoppal. Minél inkább életünk részeivé válnak, annál nagyobb az esély egy betegség kialakulására is. A függőséget mérséklendő egy technológiamentes, speciális készüléket hoztak létre.
Vágólapra másolva!

A telefonfüggőségre hívja fel a figyelmet az az amerikai és holland kreatív szakemberek által létrehozott termék, amely a nomofóbia placebója is lehetne. Az angol "no mobil phobia" szókapcsolatból létrejött szakkifejezés egy modern kori betegségre utal: az ebben szenvedők rettegnek a gondolatától, hogy elvesztik a mobiltelefonjukat, lemerül az akkumulátora, vagy nincs térerő. Vagyis minden olyan tényezőtől, amely meggátolná, hogy elérhetőek legyenek mások számára.

A függőséget csökkentené a NoPhone Forrás: nophone.eu

Ezt a szorongást az okostelefonok és táblagépek megjelenése, az egyre gyorsabb mobilinternet, az egyre hasznosabb appok csak tovább mélyítették. A betegség meglepő módon a fiatalokat és időseket egyaránt érinti.

"Toalettálló" készülék

A noPhone-t speciálisan úgy alakították ki, hogy ezt a nyugtalanságot csillapítsa. A műanyag termék kinézetre, formára is egy okostelefonra hasonlít. Még a súlyát is úgy határozták meg, hogy kézbe véve az ember észre se vegye a különbséget egy igazi mobil és a noPhone között.

Technikai leírása viszont merőben eltér az átlagtelefonoktól: nincs hozzá beépítve kamera, nem támogatja a wifit és a Bluetootht, ahogy hívásokat sem fogad. Viszont frissítésekre sincs szükség, akkumulátormentes, víz-, ütés- és "toalettálló".

Tönkreteheti a pillanatot

Mint írják, az életben számos olyan helyzet adódhat, amelyet a telefon folyamatos ellenőrzése, a lepillantgatások, egy üzenet vagy hívás elronthat, de az sem tesz jót, ha a mobil hiányától nem lehet önmaga az ember.

Letekinthetünk rá, de értesítések nem jönnek Forrás: nophone.eu

Akár egy első randiról, baráti összejövetelről, moziról, kirándulásról vagy egy családi nyaralásról van szó: jobb, ha nem azon pánikolunk, éppen hol a telefonunk, vagy milyen értesítés érkezett. Mindenki ismer legalább egy olyan személyt az ismerősi körében, aki folyamatosan az okostelefonját nyomkodja. Számos felmérés kimutatta, hogy az emberek egyre nagyobb hányada a szabadság alatt sem tud teljesen elszakadni a munkától. Tabletről, okostelefonról intézzük a céges ügyeket.

A mobileszközök forradalma

- Az Egyesült Államokban 100-ból 87 embernek van mobilja

- Az emberek 84 százaléka egy napot sem bírna ki a mobil nélkül

- A mobilhasználat 81 százalékkal növekedett 2012-ben

- A videofelvételek 51 százalékát már mobilon nézték meg két éve

- A felnőttek 45 százalékának van okostelefonja az Egyesült Államokban

- Az amerikaiak 44 százaléka alszik a mobiljával, mert nem akar elmulasztani egy értesítést

- A felnőttek 31 százalékának van már tabletje az Egyesült Államokban

- A megkérdezettek 24 százaléka gondolja azt, hogy a mobilkészülékek legrosszabb tulajdonsága, hogy mindig elérhetők

- 12-szer nagyobb adatforgalom zajlott okostelefonokon 2012-ben, mint amekkora forgalmat az összes internetező bonyolított 2000-ben

- 7-szer nagyobb mobil-adatforgalom zajlott tavaly az okostelefonokon, mint laptopon

- 2013 volt az az év, amikor a csatlakoztatott mobileszközök száma meghaladta a Föld népességéét
(Forrás: EdTech)

A másik komoly problémát az alváshiány jelenti. Egyre többen fekszenek le úgy, hogy az okostelefon a közelükben van. Anélkül, hogy észrevennénk, az értesítés hangja, a villogó LED-jelzés megzavarja az alvási folyamatokat. Lefekvéskor pedig, vagy ha éjjel felébredünk, ránézünk az üzenetekre, cikkeket olvasgatunk, így pedig rövidebb lesz az alvási fázis. Pedig pihenésre mindenkinek szüksége van.

A függőségre hívja fel a figyelmet

A noPhone célja, hogy a valódi telefonok helyettesítője legyen. "Így mindig lehet egy téglalap alakú hideg plasztik az ember kezében, anélkül, hogy figyelmünk elvonódna a környezetről" – olvasható a honlapon.

A noPhone nem telefon: csak egy darab műanyag Forrás: nophone.eu

"Azt akartuk, hogy az emberek legyenek tudatában saját függőségüknek. A noPhone akár egy placebo is lehet a betegségre" – mondta Ingmar Larson, a noPhone egyik ötletgazdája az ABC News-nak. "Egyszerű felkapni és játszani vele. Segít, hogy nyugodtak maradjunk."

Boltokba kerül a noPhone

A legjobb vicceknek azonban a legtöbbször van valóságalapjuk: a noPhone így akár még kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Mióta felállították a honlapot, "nyomasztóan" sok e-mailt kaptak arról, hogyan, hol és mennyiért lehet megvenni a telefonpótlót. "Jelenleg azon ötletelünk, hogy adhatnánk meg az embereknek, amit akarnak: egy szemkontaktusban, illetve fejlett beszéd- és kifejezőkészségben teli életet" – írták.

A pánikrohamot előzné meg, hogy mindig velünk van Forrás: nophone.eu

A csapat most a gyártás és eladás lehetőségeit dolgozza ki. Vélhetően nem kell sokat várni arra, hogy különböző színű noPhone-ok lepjék el a piacot.