Már csak két hónapja van hátra a Windows 7-nek

Windows 7.0
ALTAMONTE SPRINGS, FL - OCTOBER 22: People shop for the new Microsoft Windows 7.0 Operating System at Best Buy October 22, 2009 in Altamonte Springs, Florida. Best Buy began selling the new software at 12:01am. Matt Stroshane/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Novembertől csak Windows 8-cal lehet venni otthoni számítógépet. De van kiskapu: a Windows 7 drágább, üzleti verziója.
Vágólapra másolva!

Újra cserélné régi PC-jét, de ragaszkodna a jól bevált Windows 7-es környezethez? Nem sok ideje van erre, a Microsoft ugyanis október 31-én eltünteti kínálatából a négy éves szoftvert.

Új géphez nem kap többé olcsóbb Windows 7-et

Ez nem váratlan lépés, a Microsoft már korábban publikálta a honlapján a Windows 7 életgörbéjét. A dobozos - egyik gép után egy másikra is feltelepíthető - drága Windows 7-kiadások értékesítése már tavaly megszűnt. 2014. október 31-ét követően azonban nem lesz mód arra sem, hogy egy új számítógépet Windows 7-tel vásároljon meg valaki, csak a Windows 8 (és 8.1) lesz elérhető az új gépeken.

Október végéig kapható a boltokban a Windows 7 Forrás: AFP/Matt Stroshane

Ezt a Microsoft az Origónak is megerősítette, bár a cégtől megtudtuk azt is, egyelőre csak a Windows 7 otthoni gépekre szánt Home Basic, Home Premium és Ultimate kiadásai válnak elérhetetlenné - ahogy az a honlapon is olvasható -, a céges használatra szánt, de drágább Professional kiadás nem. A Windows 7 támogatása viszont 2020-ig még biztosan nem szűnik meg, tehát a rendszert addig biztonságosan lehet használni, mert folyamatosan javítani fogják a benne felbukkanó hibákat.

Valószínű, hogy a Windows 7 telepítők nem azonnal, október utolsó napján tűnnek el a boltok polcairól, mert a meglévő szoftverkészleteiket a boltok még bármeddig értékesíthetik. De így is sokkal nehezebbé válik a Windows 7 beszerzése az átlagfelhasználók számára, pedig ez az utolsó kiadás, ami még hagyományos kezelőfelülettel, Start menüvel rendelkezik, amelyet a Windows 8-ban megváltoztattak. A Microsoft vállalati, mennyiségi licencszerződéssel rendelkező partnerei számára továbbra is elérhetők maradnak a Windows Vista éss Windows 7 Professional rendszereket tartalmazó új PC-k, amelyek magánfelhasználók számára már elérhetetlenek.

A legdrágább verzió egyelőre marad

Otthoni felhasználásra azonban nem érdemes Professional kiadást vásárolni a Windows 7-ből, mert az sokkal drágább az otthoni kiadásnál. A Home-kiadásokért 25 ezer forintot, a Professionalért 40-45 ezer forintot kérnek el.

A meglévő szoftverkészletet még értékesítik Forrás: AFP/Joe Raedle

Ezek a szoftverek OEM-nek nevezett verziók, azaz telepítésük után az adott számítógéphez vannak kötve, újabb PC-re nem telepíthetők fel, az csak a már tavaly óta elérhetetlen dobozos kiadással volt lehetséges. A Windows 7 Professional kiadása olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek vállalati környezetben fontosak, otthon nem igazán.

A Microsoft még nem tűzte ki annak az időpontját, hogy meddig árusítja majd új gépekkel a professzionális verziót, ez vélhetően a Windows 9 sikerétől is erősen függ majd: a vállalatok az otthoni felhasználókhoz képest mindig később váltanak az új rendszerekre.

Használt gépekre marad a régi Windows

Továbbra is megvásárolható marad a Windows 7 használt számítógépekhez, de csak olyan társaságoktól, amelyek a Microsoft Refurbished programjának részeként árusítanak számítógépeket. Magyarországon több cég is foglalkozik ilyesmivel, általában külföldi vállalatoktól leselejtezett, márkás asztali és hordozható számítógépeket kínálnak.

A használt, felújított számítógépekhez az eredeti Windows is olcsóbb: egy Windows 7 Home Premium operációs rendszer bruttó tízezer, egy Professional bruttó 15 ezer forintért elérhető hozzájuk.

Jobban megéri visszaalakítani egy Windows 8-at

Bár a Windows 7 nem tűnik el teljesen, az új számítógépen régi, megszokott szoftverre vágyóknak jelentős felárat kell fizetniük érte október végétől, hiszen akkor is a Professional kiadást kell megvenniük, ha arra nincs szükségük.

Érdemes megvenni egy gépet Windows 8 konfigurációval, és visszaalakítani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Egyébként az otthoni gépekre szánt Windows 8 és 8.1 rendszerek ugyanúgy 25 ezer forintba kerülnek, mint a hasonló célú Windows 7-ek, ezért érdemesebb lehet az újabb operációs rendszerrel megvenni egy konfigurációt, és utólag, segédprogramokkal visszaalakítani olyanná, mint a Windows 7. A nyolcas Windows egyébként is gyorsabb elődjénél, rendszerigénye pedig gyakorlatilag azonos a hetesével.

Remekül érzékeltetik a Net Marketshare cég statisztikái azt, hogy a Windows 8 nem sikerült egészen úgy, hogy a felhasználók kedveljék: a vállalat mérései szerint a nyár elején a Windows 7-et használók aránya nem csökkent, hanem nőtt, míg a Windows 8-é csökkent. A hírnevén esett görbét a cég a Windows 9-cel szeretné orvosolni, amelyben használhatóbbá akarja tenni a szoftvert a radikális újításokat tartalmazó Windows 8-nál.