Megtorlás volt a nagybankok elleni akció?

JP Morgan bank
NEW YORK, NY - AUGUST 12: A man walks past JP Morgan Chase's corporate headquarters on August 12, 2014 in New York City. U.S. banks announced second quarter profits of more than $40 billion, showing strong signs of a recovering economy. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Politikai indíttatású lehetett az amerikai pénzügyi szervezetek ellen indított augusztusi támadássorozat, a pénzügyi veszteségekről ugyanis mélyen hallgatnak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a titkosszolgálatokkal együtt vizsgálja azokat a kibertámadásokat, amelyek több amerikai pénzintézetet értek az utóbbi időben.

A Bloomberg csütörtökön azt jelentette: az FBI nyomoz egy olyan bűnügyben, amelyben feltehetőleg orosz hackerek a hónap elején az Oroszország elleni amerikai szankciók megtorlásául megtámadták az amerikai pénzügyi rendszert. A hírügynökség szerint a támadás miatt kényes adatok vesztek el.

A CNN-nek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a JPMorgan Chase-t és legalább hat másik céget értek augusztusban összehangolt támadások, és ezek során hatalmas mennyiségű adatot loptak el, töröltek és módosítottak, egyebek között bankszámlákra vonatkozókat is. "Összehangolt, soha-nem-látott mértékű támadást indítottak, hogy bejussanak a bankok szervereire".

A Proofpoint biztonsági vállalat egy képernyőfotót tett közzé oldalán, melyen jól látszik, hogy hackerek célja a JPMC adataihoz való hozzáférés volt. "Az elkövetők a nemrég felfedezett Dyre nevő trójait vetették be, hogy a banki adatokhoz hozzéférjenek. Az e-mail üzenetek hitelesnek tűnnek, s arra biztatják a címzettet, hogy kattintson rá a biztonságos tartalomra" - írták.

A USA Today is arra a megállapításra jutott, amire a Bloomberg csütörtökön, hogy a támadást orosz hackerek hajtották végre. A portálnak nyilatkozó tisztségviselők is ezt erősítették meg. Azt azonban nem kívánták kommentálni, hogy Moszkva vajon az amerikai szankciókra válaszul akart-e pénzügyi nehézségeket okozni Washingtonnak.

JP Morgan Chase hallgat az ügyben Forrás: AFP/Andrew Burton

A JPMorgan szóvivője nem erősítette meg az eddigi értesüléseket, csupán annyit közölt: a nagy pénzintézeteket napi rendszerességgel éri támadás, ami ellen többszintű védelemmel rendelkeznek. A JPMorgan a legnagyobb tőkével rendelkező amerikai bank.

Az FBI a nyomozásra való tekintettel szintén nem adott részletest tájékoztatást a USA Today kérdéseire.

Az Imperva biztonsági cég technikai igazgatója úgy vélte: a tény, hogy a veszteségekről nem tettek említést arra utal, hogy a támadás politikailag motivált volt. "Mindenki csak a bizalmas adatok megszerzéséről beszél. Furcsának találnám, ha egy hacker bejut egy bank szervereire, ne használná fel azt pénzszerzésre".

Amicsai Sulman szerint két magyarázat létezik arra, hogy miért nem ejtenek szót a veszteségekről: mert nem modanak el nekünk mindent, vagy mert politikai okai vannak a hallgatásnak. "A legtöbben az ukrajnai konfliktus miatt (is) feszült amerikai-orosz viszonyra vetítik ezt ki, ugyanakkor az elmúlt években az amerikai pénzügyi intézetek ellen indított támadások többségét Kelet-Európából indították".