Az új vízálló mobilokat nem kell félteni

Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Vágólapra másolva!
A Sony új vízálló mobilja és tabletje már nem néz ki ipari kivitelűnek. Kihozott a cég egy praktikus okosórát is.
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű kiigazodni a Sony újdonságai között, a japán cég ugyanis a berlini IFA-n annyi terméket mutatott be, mintha egy évig nem akarna sajtóeseményeket tartani. A legérdekesebb újdonságait gyűjtöttük össze.

Ezt vegye, ha nem akarja félteni a mobilját

Nem könnyíti a feladatot az sem, hogy az új kütyük közül hármat is Xperia Z3-nak hívnak: ebből kettő okostelefon (Z3, Z3 Compact), a harmadik pedig táblagép (Z3 Tablet Compact).

Mindhárom androidos kütyü sajátossága a víz-, és porálló kivitel: bármelyiket lehet bátran használni a kádban, a mosogató mellett, vagy a medencében. Ha a töltő csatlakozóját védő kupak a helyén van, a kütyüket el is lehet mosni a csap alatt. Ez nem újdonság, a Sony már több éve árul hasonló termékeket, de az idei modellek esetében már azt is megoldották, hogy ne legyen bumfordi kivitele a készülékeknek.

Ilyen egy okosmobil a Sony szerint

A Z3-as csúcsmodell 5,2 colos, a Compact nevű kistestvére 4,6 colos képernyővel rendelkezik - az előbbi full-HD (1920x1080 pixel), az utóbbi HD-felbontást (1280x720) kínál. Az olcsóbb és kisebb modellben 2600 milliamperórás, a nagyobbikban 3100 milliamperórás akkumulátor van, az előbbit valószínűleg átlagos használat mellett is naponta kell majd tölteni, az utóbbi két napon át is kihúzhatja energiával.

Nem árt az eső az Xperia Z3-asnak Forrás: Sony



Míg a korábbi csúcsmobilok esetén a kisebb változat szinte mindig mindenben gyengébb paraméterekkel bírt, a Sony a Z3-ra és a Z3 Compactra egyaránt jó minőségű hátoldali kamerát szerelt: ez 20,7 megapixeles felbontást és nagy fényerejű lencsét jelent bemozdulás elleni stabilizátorral, jó minőségű képérzékelő szenzorral kiegészülve. A gyártó szerint a telefonok akár 12800-as ISO érték mellett, kevés fénynél is képesek fotókat rögzíteni.

Az összes Z3-as: balra a telefon, hátul a Z3 Tablet Compact, jobbra a Z3 Compact telefon Forrás: Sony


A cég kizárólag saját, új telefonjaiba építi be azt a lehetőséget, hogy a Playstation 4 konzolokon futó játékot wifin keresztül a telefonok vagy a táblagép képernyőjére továbbítsa a konzol. Árulni fognak egy olyan tartót is hozzájuk, amivel a PS4 irányítójára lehet kapcsolni a mobiltelefont, így akár a vécében vagy a konyhában is lehet folytatni a játékot.

Már a vízálló tablet sem egy batár


Korábbi táblagépeinél sokkal kecsesebb kivitelű lett a Z2 Tablet Compact, ami az iPad Minihez hasonlóan 8 colos méretű. Felbontása 1920x1200 pixel, tehát nem szélesvásznú, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján praktikusabb választás.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact Forrás: Sony



Vastagsága csupán 6,4 milliméter, tömege csupán 270 gramm, tehát nem kényelmetlen kézben tartani. Kissé katonai kinézetű elődeihez képest a kompakt Z3-as táblagép már a hagyományos típusokkal vizuálisan is versenyre kelő anyagokból készül. Izmos processzor és sok memória van benne, így bármilyen androidos játékkal elboldogul. A hátlapi kamera 8,1 megapixeles, az előlapi a telefonokéhoz hasonlóan 2,2 megapixeles felbontású. A táblagép wifis és 4G-s változatban egyaránt hozzáférhető lesz.

Halló, K.I.T.T. keres?

Szeretne úgy telefonálni, mint David Hasselhoff a Knight Riderben? Akkor a Sony SmartBand Talk okoskarkötőjére van szüksége. A bluetoothos kütyü beépített mikrofont és hangszórót is tartalmaz, így a hívásokhoz elő sem kell venni a telefont - ha nem bánjuk, hogy a kihangosítás miatt mások is hallhatják az eszmecserét.

Nem okosóra, okospánt: mutatja az időt, méri a mozgást és beszélni is lehet rajta Forrás: Sony



Ez a karkötő gyakorlatilag egy okosóra, képernyője az e-könyv-olvasókéhoz hasonló kivitelű, tehát alig fogyaszt energiát és a napfényben is látszik. A vízálló pántot mozgásérzékelő szenzorokkal is felszerelik, így a napi mozgásmennyiségéről is tájékoztatja viselőjét. Nagyjából ötvenezer forintos árával még versenyképes is lehet, mivel csak néhány naponta szükséges tölteni.

A Sony sem hagyhatta ki a kötelező fejlesztéseket, így egy Android Wear szoftvert futtató új okosórát, a SmartWatch 3-at is. Ez 1,6 colos színes képernyővel, négy gigabájtos tárral rendelkezik, így minden másnap töltésre szorul. Cserébe viszont különböző appokat is futtatni tud, és ugyancsak vízálló.

Ez az okosóra, a SmartWatch 3 Forrás: Sony

Ha nem elég jó a mobilkamera

Tavaly már a cég piacra dobott a mobiltelefon hátuljára akaszható, a beépítettnél sokkal jobb képminőségre képes Bluetooth-kamerákat. Az idén megjelent egyik új típus lehetővé teszi bármilyen Sony fényképezőgéppel használható E-bajonettes objektívek hozzákapcsolását is a mobiltelefonokhoz.

A hátlapra akasztható kamerák 20 megapixeles fotókat és full-HD-s videót rögzítenek, az objektívet is tartalmazó típus harmincszoros optikai zoomolást is lehetővé tesz.