Olcsó szupermobilokkal támad a Microsoft

A Nokia Lumia 830
Vágólapra másolva!
A cég felturbózott Windowst és klassz kamerát szerelt a legújabb Nokia Lumiákba. Valódi szelfimobiljai is megérkeznek néhány héten belül.
Vágólapra másolva!

Bemutatkoztak az első olyan Nokia okosmobilok, amelyeket már a Microsofttól vehetünk majd meg, hiszen a mobilgyártó a redmondi szoftveróriás birtokába került. A cég megfizethető árú okostelefonokkal próbál előretörni a piacot uraló Apple-lel és Samsunggal szemben.

Csúcsmobilt mérsékelt áron?

A vállalat három új Lumia okostelefont dob piacra, ezek még szeptemberben a boltokba kerülnek. A legdrágább, de a legjobban felszerelt közülük a nettó 330 euróba, tehát nagyjából százezer forintba kerülő Nokia Lumia 830-as.

Ez egy ötcolos, HD-felbontású (1280x720 pixel) érintőképernyővel szerelt készülék, amelyen a kijelzőt Gorilla-üveg óvja a karcoktól, és akár kesztyűben is lehet nyomkodni. Belsejében egy 1,2 gigahertzes, négymagos Qualcomm processzor dolgozik. Kamerája ugyan csak tíz megapixeles felbontást kínál, de a fejlett képérzékelője, optikai képstabilizátora, és a nagy fényerejű Zeiss-optikájának köszönhetően így sem lesz panasz a képminőségre.

A Nokia Lumia 830 Forrás: Microsoft





A telefon berlini bemutatóján egy esti fotóval demonstrálták a képességeit egy iPhone 5S-hez képest: az Apple mobilján sokkal kevesebb részlet volt világos. Egy új funkció révén ráadásul utólag is lehet állítani a képeken a vaku erősségét a fényképeken.

A Lumia 830-as nagy gyengéje az akkumulátor lehet, ez ugyanis csak 2200 milliamperóra kapacitású, és az eddigi tapasztalatok alapján ez a Nokia telefonjai esetében azt jelenti, hogy a telefont szigorúan fel kell tölteni naponta. Ráadásul a százezer forintnál magasabb bruttó árért már elég tisztességes Android-mobilokat is kapni, például a két napos üzemre is alkalmas, tavalyi LG G2-est, amelynek még a képernyője is szebb, a kamerája viszont valamivel gyengébb - ha nem csak a felbontást nézzük.

Szelfimobilt szeretne? Olcsón megkaphatja

Igaznak bizonyultak a pletykák, a Microsoft valóban szelfimobilokkal rukkolt elő az IFA 2014-en. Mitől lesz egy telefon szelfizésre optimalizált? Attól, hogy a Lumia 830-astól eltérően a 730 és 735-ös típusokban nem csak 1 megapixeles, hanem 5 megapixeles az előlapi kamera.

Ráadásul ez nagylátószögű, 24 milliméteres optikát kapott, így a bemutatón egy teljes futballcsapatot gond nélkül elfért egy, a telefonnal készített közös szelfin. Viszont a hátlapi kamerájuk csak 6,7 megapixeles felbontású, és fényereje is nagy.

A Nokia Lumia 735 szelfimobil Forrás: Microsoft



Ez a két telefon abban tér el egymástól, hogy a Lumia 730-as csak HSPA mobilinternetre képes, és két SIM-kártyát is fogad, míg a 735-ösbe 4G-támogatás kerül. Az olcsóbbik modell nettó 200 euróba (~ 60 ezer forint), drágábbik társa nettó 220 euróba, tehát nagyjából 68 ezer forintba fog kerülni, és néhány héten belül megvásárolható lesz. Hatvanezer forintos áron jelenleg egy Moto G telefont lehet megvenni az androidos kínálatból, annak azonban gyatrább kamerája van. A kevéssé ismert nevű kínai riválisból azonban rengeteg kapható - ugyancsak Androiddal, ám azok többségét sem a kiemelkedő képminőség jellemzi a fényképezésben.

Ezek a telefonok kisebb, 4,7 colos HD-felbontású képernyővel rendelkeznek, hiányzik felületükről a Gorilla-üveg, ám kesztyűben ugyancsak nyomkohatók. Működésük fürgeségével sem lesz baj, mert ugyancsak négymagos processzor hajtja őket, és akkumulátoruk is hasonló a 830-aséhoz.

A többi windowsos mobil is jobb lesz

Lumia Denim néven újabb frissítést ad ki a Microsoft a Windows Phone 8.1 szoftvert futtató Nokia okostelefonokra. A magyar felhasználók számára a Cortana beszédfelismerő újdonságai nem elérhetőek, a jóval fürgébben induló kameraalkalmazás viszont igen: ezzel akár egy kikapcsolt kijelzőjű telefonról másfél másodperc alatt készíthető fotó az oldalt lévő gomb lenyomásával.

A Rich Capture funkció is belekerül az alkalmazásba, ez teszi lehetővé a Lumia 830-asban debütáló, utólagos vakuerő-állítást is. A csütörtökön bejelentett összes Lumiát már ezzel a szoftverrel fogják árulni.

A LUMIA 730 és LUMIA 735 típusok Forrás: --