Hátizsákostul ront a házba a Google

google, google earth,
Google Earthbemutató Párizsban
Vágólapra másolva!
A Google bemutatta azt a speciális hátizsákot, mellyel a belső tereket - szállodákat, múzeumokat és repülőtereket - fotózza végig. Az épületek bekerülnek a Street View kínálatába.
Vágólapra másolva!

Aki az elmúlt évtizedben figyelemmel követte a Google Föld feltérképezésére tett munkálatait, annak nem újdonság a Street View autó, a gömb alakú panorámakamera, a hátizsákos megoldás vagy a nemrégiben indult folyami túra, melynek keretéban a Dunát és a parton található látványosságokat is végigfotózzák.

Jelenleg a belső terek fotózása zajlik, ennek keretében mutatták be a Cartographer, magyarul "térképész" hátizsákot, mellyel repülőtereken, bevásárlóközpontokban, szállodákban, múzeumokban, kormányzati és regionális hivatalokban készítik el felvételeiket a könnyebb tájékozódás érdekében.

Pár óra egy épület fotózása

Miközben a kamera halad, az épület alaprajzához automatikusan, valós időben hozzárendeli az adott fényképeket. A Google munkatársa tabletet is használ gyaloglás közben, így speciális pontokat - például "102 szoba", "egyiptomi gyűjtemény", "cukrászda" - hozzárendelhet a lokációs adatokhoz.

A Google már hat helyszínt - 3-3 szállodát és múzeumot - feltérképezett már Németországban és az Egyesült Államokban. A kaliforniai cég elmondása szerint a 39 emeletes, San Franciscó-i Marriott Marquis hotel végigfotózása mindössze pár órát vett igénybe.

A Google hátizsákja Forrás: Google

Földön-vízen térképeznek

A Föld hatalmas: átlagos kerülete 40 ezer kilométer, a teljes felszín 510 millió 72 ezer négyzetkilométer, ugyanakkor ennek csupán 29 százaléka szárazföld. Ennek feltérképezése érdekében a Google számos eszközt vet be.

A vele szerződött légitársaságok repülőgépeinek hasára szereltek fel szenzorokat, melyek az oda és visszautak során fényképezik a látottakat. A látvány olyan, mintha a repülő ablakán át kémlelnénk az alattunk elterülő világot.

A földfelszínen a Street View autói, triciklijei, és hátizsákkal ellátott szakemberei végzik a munkát. A felszíni és légi felvételekből készítik el aztán a háromdimenziós felvételeket.

Mindenki kartográfus

Tavaly év végi adatok szerint már 55 országban jártak, 29 millió kilométert jártak végig, nagyobb hiátus Európán belül Németországban, Ázsiában, Afrikában, s Dél-Amerikában van.

Ed Parson, a Google térinformatikai szakértője februárban Budapesten járva nevetve jegyezte meg, hogy sajnos a magánterületekre, a házakba és lakásokba nem juthatnak el. Ugyanakkor előny, hogy ma már szinte mindenki kartográfus, a közösség építi a jelenkor térképeit.