Tim Cook megígérte, hogy biztonságosabb lesz az iCloud

apple tim cook
Tim Cook azonnali intézkedéseket vezet be
Vágólapra másolva!
Az Apple nem akarja, hogy továbbra is könnyű legyen fotókat lopni tárhelyéről.
Vágólapra másolva!

Az Apple intézkedéseket vezet be az iPhone-, iPad- és Mac-tulajdonosok adatainak védelme érdekében, nyilatkozta Tim Cook, a kaliforniai cég vezérigazgatója a Wall Street Journalnak. Két héten belül megváltozik az adatvédelmi protokoll, így a felhasználók a korábbinál gyakrabban kapnak majd e-mail értesítéseket a fiókjukkal kapcsolatos tevékenységről.

Például ha valaki az iCloud felhőszolgáltatásban tárolt adatokat, vagy a jelszót megváltoztatja, új készüléket csatol a profilhoz. Az új koncepció keretében minden gyanús tevékenységről jelentést kapnak, így azonnal jelszót tudnak változtatni, vagy lementhetik a féltett információkat.

A kétlépcsős felhasználói azonosítást is továbbfejleszti az Apple. Ugyan eddig is volt rá lehetőség, hogy a bejelentkezésnél a jelszó mellett egy telefonra küldött kódot is meg kelljen adni, ám a cég felméréseiből kiderült, hogy a legtöbb felhasználó nem használja ezt a biztonsági opciót. Az új iOS megjelenésével az operációs rendszer aggresszívabban fogja buzdítani a felhasználót, hogy használjon két lépcsős bejelentkezést. Ha nem is telefonkóddal, de egy biztosáni kérdéssel egészítse ki jelszavát.

Tim Cook azonnali intézkedéseket vezet be Forrás: AFP/Justin Sullivan

Tim Cook először reagált a hét elején történt hackertámadásra, melynek keretében hírességek - többek közt Kirsten Dunst és Jennifer Lawrence - privát fotóit lopták el az iPhone-nal és iPaddel használt iCloud-fiókjukból. Több tucat színésznő, szupermodell és énekesnő meztelen képeit szivárogtatták ki az internetre.

A hackerek a felhasználói azonosító birtokában jelszóvisszaállítás és különböző kódfeltörő programok használatával nyertek hozzáférést a fiókok feltöltött adataihoz. Az ügyben az Apple és az FBI is vizsgálatot indított.