Százezret spórolunk a torrenttel

Bittorrent
Vágólapra másolva!
Pótolhatók a kalózként letöltött filmek, zenék és játékok felhőszolgáltatásokkal? Mennyiért?
Vágólapra másolva!

A magyar és külföldi torrentoldalakról gyakorlatilag bármilyen filmet és zenét le lehet tölteni attól függetlenül, hogy valakit csak az akciófilmek vagy akár a kortárs lantzene érdekel behatóan: szinte mindent le lehet torrentezni. Számos oldalon már előírás a letöltött tartalmak visszaosztása, így a PC vagy a bittorrentes hálózati kütyü napokig zümmöghet bekapcsolva, jóval a fájlok letöltése után is.

Nincs szükség többé mp3-akra

A torrentezés a legkevésbé a zenehallgatás során hiányozhat egy átlagfelhasználónak. Mostanra Magyarországon is elérhető egy sor legális szolgáltatás, sok millió zeneszámot tartalmazó katalógussal, beleértve a magyar előadók zenéit is.

A Spotify mobilon Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Itthon a Spotify alapszolgáltatásai reklámok hallgatása mellett ingyen is elérhetők, bár a legjobb hangminőség és a mobileszközök, PC-k melletti használat csak a fizetős prémiumcsomaggal érhető el. Ha valaki csak számítógépen szeretne zenét hallgatni, annak az Rdio alapcsomagját érdemes választania, egyébként a Spotify és a Deezer kínálja a legjobb árakat. A zeneszolgáltatások kínálata között hatalmas az átfedés, ezért egy átlagembernek bőven elég csak az egyikre vagy a másikra előfizetni közülük.

Az összes szolgáltatásnak van saját applikációja, amelyeken keresztül mobiltelefonon is hallgathatók a zenék – akár előre letöltve a készülékre, munkába menet is. A táblagépes hallgatáshoz jó választás lehet egy bluetoothos hangszóró vagy egy olyan adapter megvétele, amely a meglévő hifitoronynak továbbítja a zenéket vezeték nélkül.

Az átalánydíjas legális zenehallgatás lehetőségei és költségei:

  • Google Korlátlan Hozzáférés: havi 1950 forint, évi 23 400 forint.
  • Rdio: havi 1820 forint, évi 21 840 forint (csak PC-ről havi 910 forint, évi 10 920 forint).
  • Spotify: reklámokkal ingyenes, a prémium havi 1567 forint, évi 18 810 forint.
  • Deezer: PC-ről, reklámokkal ingyenes, a prémium havi 1499 forint, évi 17 988 forint.

Gombnyomásra indul a film

Ha a mindennapi zenehallgatás megoldott, már csak a filmekről kell gondoskodni. A torrentoldalakon vegyesen megtalálhatók a filmek és sorozatepizódok, csatornától és filmstúdióktól függetlenül. Ezzel szemben sok legális filmszolgáltatás csak bizonyos cégek alkotásait kínálja, így a zeneszolgáltatásokkal ellentétben nem elég egyetlen szolgáltatást kiválasztani, ha minden tartalmat el akarunk érni, ráadásul esetükben az offline használatról is le kell mondanunk.

Az Origón elérhető TV GO egyelőre a telekomos ügyfelek számára hasznos, ők a saját tévés előfizetési csomagjukban elérhető csatornákat (összesen 34 adót) nézhetik a segítségével interneten keresztül akár PC-n, akár mobilon vagy táblagépen. A Telenor MyTV szolgáltatása bárki számára elérhető, bár jóval kevesebb csatornát kínál, de videotárat és visszanézési lehetőséget is biztosít.

Az HBO GO webes felülete Forrás: Origo

Előfizet az HBO-ra? Akkor használhatja az HBO GO szolgáltatást is, ha a 13 szerződött szolgáltató valamelyikének az ügyfele. Ez kissé macerás, de online is intézhető folyamat, és megéri elvégezni, mert a kicsivel több mint kétezer forintos havidíjért hatalmas filmkínálatot érhetünk el. Egy előfizető legfeljebb öt eszközön használhatja az HBO GO-t, ez lehet akár okostelefon, tablet, PC vagy okostévé is. A kínálatban az HBO-n sugárzott filmek mellett a saját gyártású és egyéb sorozatok is helyet kapnak, végig lehet nézni például a Maffiózók vagy a Trónok harcá-nak összes epizódját.

Hasonló szolgáltatást nyújt a magyar Fuso TV is, erre a szolgáltatásra azonban bárki regisztrálhat szolgáltatótól függetlenül. Kár, hogy még olyan kevés tartalom van rajta, hogy egy-két hónap alatt az összes érdekes film végignézhető.

Rég látta már a Keménykalap és krumpliorr-t, újranézné a Másfél millió lépés Magyarországon részeit? A Teletékán nem csak a Magyar Televízió sokszor játszott archív felvételei érhetők el, hanem rengeteg ritkán sugárzott műsor is, bár a Szomszédok fájóan hiányzik. A webes felület jól használható, de az androidos alkalmazás kifejlesztője valószínűleg sokat csuklik, olyan sokszor emlegetik a felmenőit. Ezzel ugyanis kizárólag telenoros mobilinterneten nézhetők a filmek, wifin még véletlenül sem. Ráadásul az app az indításakor csupán meghív egy mobil honlapot, így még alkalmazásnak is csak túlzással lehet nevezni.

A világ legjobb filmnézős szolgáltatásainak jelenleg a Netflix és a Hulu számítanak: az előbbi csak előfizetéssel használható, az utóbbin van némi ingyenes tartalom – és rengeteg reklám is. Mindkét szolgáltatást csak a nyolc-nyolc dolláros havidíjjal lehet jól használni: bár a Netflix már elkezdte a nemzetközi terjeszkedést, a magyar netezők számára hivatalosan egyik szolgáltatás sem érhető el. Persze különböző virtuális magánhálózatokkal vagy DNS-eltereléssel operáló, havi néhány dollárba kerülő, az otthoni PC-n némi állítgatást igénylő szolgáltatásokon keresztül a két amerikai szájt tartalmai itthonról is hozzáférhetők – persze magyar szinkron vagy felirat nélkül.

Az átalánydíjas tévézés és filmnézés lehetőségei és költségei:

  • HBO GO: a meglévő tévés HBO-előfizetéshez jár, aminek 2100-2200 forint a felára a Telekomnál és a UPC-nél, ez éves szinten 25-26 ezer forintot jelent.
  • TV GO: a telekomos ügyfelek ingyen nézhetik az előfizetésükhöz tartozó csatornák élő műsorát.
  • MTV Teletéka: havi 999 forint, egy évre 9000 forint.
  • Fuso TV: havi 2490 forint, évi 29 880 forint.
  • Telenor MyTV: havi 1490 forint, évi 17 880 forint
  • Netflix: havi 7,99 dollár (1934 forint), ami évi 23 209 forintnak felel meg.
  • Hulu Plus: havi 7,99 dollár (1934 forint), ami évi 23 209 forintnak felel meg.
  • A külföldi videós szájtok eléréséhez nagyjából havi 4,99 dolláros (1208 forintos), évi 14 495 forintos járulékos költséget jelent a hozzáféréshez szükséges, magyar lekéréseinket külföldi szervereken keresztül teljesítő szolgáltatások díja.

Nem akar többé játékot venni?

Videojátékokra a világ minden pénzét el lehet költeni, még akkor is, ha a Steam online játékboltban vesszük őket negyed áron. Esetükben az üzleti modell lényege, hogy az akciókkal olyan játékok megvásárlására veszik rá a játékosokat, amelyekkel lehet, hogy végül sosem fognak játszani, de a pénzüket azért kiadják érte.

Fix összegért szeretne folyamatosan új játékokhoz jutni? Ez jelenleg csak konzolokon lehetséges: a Sony és a Microsoft egyaránt kínál teljes évre szóló előfizetési lehetőségeket. A Playstation Plusra előfizetők PS3, PS4 és Playstation Vita játékgépekre havonta két-két játékot tölthetnek le. Így ha mindhárom géptípussal rendelkeznek, hat játékot kapnak, ha csak eggyel, akkor kettőt. Az ingyenesen elérhetővé tett játékok neveit csak nem sokkal a hónap eleje előtt hozzák nyilvánosságra, a programokat csak az adott hónapban lehet letölteni ingyen. Amíg aktív az előfizetés, a letöltött játék játszható marad, ha azonban egyszer törölték, később nem lehet ingyen letölteni.

A Playstation Plus játékszolgáltatás Forrás: Origo

Néhány hónapja hasonló módon mellékel ajándék játékokat a Microsoft is az Xbox Live Gold szolgáltatásra előfizető Xbox 360 vagy Xbox One konzolt használóknak: mindkét platformra havi két-két játék érhető el ingyen. A Microsoftnál a hónap első felében mindig az első, majd a második játékot lehet letölteni. Itt is addig játszhatók az így beszerzett játékok, amíg megvannak a konzol háttértárján, és aktív az előfizetés. Éves szinten egy konzolra 24 darab új játékot lehet elérni a Sonynál és a Microsoftnál is, de ha a gyereknek mondjuk OS Vita zsebkonzolja is van, arra még egyszer ennyi játékot kap. Bár ezek a játékok jellemzően nem a legújabbak, a havi kínálat egyik darabja mindig egy nagyobb szabású program.

Az átalánydíjas videojátékozás lehetőségei és költségei:

Mennyi pénzből lehet kiváltani a torrentezést?

Összegyűjtöttük az átalánydíjas szolgáltatásokat, ideje kiszámolni használatuk éves költségeit egy átlagfelhasználó igényeihez igazodva.

Zenehallgatáshoz elegendő egyetlen szolgáltatás, ha előfizetünk a Spotify-ra, az évi 18 810 forintos költséget jelent.

Látni szeretné az összes új filmet és sorozatot, de a régi klasszikusokról sem szeretne lemaradni? Mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ha csak a magyar tartalmak érdeklik, az HBO GO és a Teletéka éves díja összesen 34 ezer forint, ezzel a teljes költség eddig közel 53 ezer forint egy évre. Ha a Telenor MyTV-re is előfizet, az 17 880 forinttal növeli az éves költséget 70 880 forintra.

Szinkron nélkül is érdeklik a legújabb külföldi sorozatok? A Netflix és a Hulu Plus használata egyenként több mint 23 ezer forintba kerül, vagyis összesen 46 418-cal nőtt a költség. A külföldi szájtok egyszerű használatához DNS-elterelésre is szükség van, ez egy évre 14 495 forintba kerül középárfolyamon számolva. Mennyi az eddigi éves összköltség? Több mint 131 793 ezer forint.

Nem akar többé játékokat sem letölteni? Attól függetlenül, hogy Playstationje vagy Xboxa van, nagyjából 13 ezer forint az éves költség: a végösszeg 144 793 forint. Ha a külföldi videós szájtok közül elég csak az egyik kínálata, és a magyar szolgáltatások közül sem fizetünk elő mindenre, csak egy-két szájtra, nagyjából százezer forintból kihozható a költségvetés egy évre.

(Olvasóink jelzése nyomán a megjelenés után cikkünket a Telenor MyTV szolgáltatásával bővítettük.)

Érdeklik a felhőalapú szolgáltatások? Szeptember 23-án látogasson el az EuroCloud kiállításra!