Az új iPhone-ban buta az NFC

apple pay, iphone, iphone fizetés
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the Apple Watch wearable tech and two new iPhones, the iPhone 6 and iPhone 6 Plus. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába van benne a technológia az iPhone 6-ban, az Apple Payen kívül semmi nem használhatja, pedig egy sor praktikus funkció alapja lehetne.
Vágólapra másolva!

Hiába van benne a technológia az iPhone 6-ban, az Apple Payen kívül semmi nem használhatja, pedig egy sor praktikus funkció alapja lehetne. Az Egyesült Államokban és néhány nyugat-európai országban hamarosan a boltokba kerülnek az Apple múlt héten bemutatott iPhone 6 és 6 Plus okostelefonjai.

Az USA-ban hamarosan elérhető lesz az Apple Pay nevű fizetési szolgáltatás is, amely lehetővé teszi, hogy a bankkártya helyett elég lesz a telefont közel tartani a pénztárgépek melletti terminálhoz, a felhasználó ujjlenyomatos azonosítása után a fizetési tranzakció automatikusan végbemegy.

Az Apple egy dologra koncentrál


Ezt a fizetési megoldást a beépített NFC chip valósítja meg, amelyet elég közel tartani az olvasóhoz, hogy a leolvasása megtörténjen. Hasonló lapkával már rengeteg androidos okostelefon is rendelkezik, de a Cult of Mac blognak az Apple megerősítette, hogy az új iPhone-okkal - és később az iWatchcsal - kizárólag az Apple Pay-t lehet majd használni, egyéb NFC-s szolgáltatásokat nem.

Így lehet majd fizetni az iPhone 6-tal Forrás: AFP/Justin Sullivan



Ez azt jelenti, hogy - bár a technológia lehetővé tenné -, az új iPhone-ok tulajdonosai nem tudnak majd névjegykártyákat, fotókat vagy webcímeket váltani, Bluetooth-hangszórókhoz egyszerűsítve kapcsolódni úgy, hogy a két eszközt csak közel tartják egymáshoz.

Nem mindenki ilyen korlátolt


A Windows Phone és a Google Android esetében az NFC-lapka ilyen szolgáltatásokhoz is használható, bár nincs kizárva, hogy később az Apple is lefejleszti az ezekhez szükséges szoftveres megoldásokat.