Átálltunk az iOS 8-ra

ipad ios8
Vágólapra másolva!
Megérkezett az iPhone-ok és iPadek új szoftvere, a telepítéshez alaposan ki kell takarítani a memóriát. Megéri?
Vágólapra másolva!

Júniusban már bemutatta az Apple új mobilszoftverét, de az iOS 8 hivatalosan csak szerda este vált elérhetővé, noha a rendszer végleges verziói már több hete elérhetők voltak különböző torrentoldalakon. Úgy tűnik, mindenki az Apple szerverein lóg, a telepítő letölthetősége szerda este óta sem sokat javult, széles sávon is legalább háromnegyed órás, egy órás procedúrára érdemes számítani. Az, hogy milyen méretű telepítőt kell letölteni, függ a használt készülék típusától, és az azon lévő rendszertől is.

Miért jó ez nekem?

Az iOS 8-ba az Apple sok olyan újítást épített be, amelyek a mindennapi használatot is megkönnyítik. Ebben a szoftverben van mód arra, hogy a rendszer beépített virtuális billentyűzetét ugyanúgy lecserélhessük, mint az androidos készülékeken. A Swype nevű népszerű app ingyenesen letölthető iOS-re is, az alternatív billentyűzetet pedig a Beállítások menü Általános pontjában, a Billentyűzet sor alatt tudjuk bekapcsolni.

Az iOS 8 az iPhone 6-on Forrás: Apple



Parancsokat és kérdéseket ugyan magyarul még mindig nem lehet feltenni a Sirinek, de diktálni már igen: a beszédfelismerő nagyjából a Google-éhoz hasonló hatékonysággal használható. A könnyen érthető mondatokat elég kevés tévedéssel felismeri, de azért még közel sem tévedhetetlen. A Siri iPhone 4S vagy újabb telefonon, illetve iPad 3-nál újabb táblagépeken érhető el.

Elég sokat könnyít a használaton, hogy a képernyő tetejéről lehúzható értesítőfelület az új iOS-ben már bevitelt is lehetővé tesz. Ha valaki ránk ír Facebookon, nem kell a válaszadáshoz megnyitni a közösségi oldal appját, rögtön az értesítő képernyőn bepötyöghetjük a választ. Timelaps felvételek rögzítésével bővült a kameraalkalmazás tudása, emellett a fotók beállításai egyszerűbben finomhangolhatók.

Mire lehet telepíteni?

Az iOS 8 viszonylag széles körben használható, az iOS 7-et használó készülékek közül csak az iPhone 4-et nem támogatja, a négyéves modellre a nyolcas rendszert már nem lehet felrakni. Az iPhone 4S és újabb Apple-mobilok futtatják az új iOS-t, és a szoftver felmegy az iPad 2-re vagy az annál újabb tabletekre, például a Minire és az Airre. Az iOS 7-hez hasonlóan a 8-ast is a 2012-es vagy újabb iPod Touchokra is fel lehet installálni.

Végre lecserélhető a gyári virtuális billentyűzet. Ez itt például az Androidról ismert Swype Forrás: Origo

Tesztelőnk egy iPad 2-n és egy iPad Minin próbálta a nyolcas iOS-t, egyik eszközön sem találtunk zavaró jelenségeket.

Most azonnal érdemes felrakni?

A tavaly megjelent iOS 7 elég sok felhasználónak okozott bosszúságot: a feltelepített rendszer a régi, iPhone 5 előtti készülékeket lomhává tette, a korábbi állapot visszaállításra azonban nem volt mód. Az iOS 8-ról sem lehet házilag visszaváltani a 7-re.

A telepítés nagy helyigényét leszámítva komolyabb felhasználói panaszok az új rendszerről még nem érkeztek, bár az egészségügyi és sportszenzorok támogatásához szükséges HealthKit/Egészség alkalmazás egy szoftverhiba miatt egyelőre kimaradt az iOS 8-ból, pedig eredetileg a rendszer része lett volna.

Egy régi iPad 2-re is gond nélkül feltelepült Forrás: Origo



Az Origónak egy Apple-szervizben elmondták, hogy ennek ellenére érdemes lehet várni az átállással a következő alverzió megjelenéséig, amiben az esetleg jelentkező hibákat kijavítják. Az iOS 8 legfontosabb újdonságait Mac számítógéppekkel együttműködve, az OS X Yosemite rendszer október végi megjelenése után lehet majd kihasználni. Az új rendszerben a szülők saját bankkártyájukkal tudnak játékokat vásárolni a gyerekek iOS-es eszközeire, a megvett appok, filmek vagy zenék pedig hat családtaggal meg is oszthatók.

Egyelőre csak részben lehet használni a rendszer legnagyobb durranását, a Handoff funkciót, amely az iPhone-ok, iPadek és Mac számítógépek között biztosít folyamatos kapcsolatot. Támogatásához nem csak az iOS 8-ra, de a számítógépen az október végén érkező Mac OS X Yosemite operációs rendszerre is szükség lesz. Ha ezek rendelkezésre állnak, akár az iPaden vagy a Macbookon is lehet fogadni a bejövő hívást, vagy választ írni az érkező SMS-ekre.

Hogyan lehet frissíteni?

Kétféle módon: az iOS rendszerből közvetlenül a Beállítások menü Általános pontjában, a Szoftverfrissítés pont alatt. Lehet számítógépről is végezni a letöltést és telepítést, ehhez az iTunes kliensprogramra van szükség.

iTunes Forrás: Origo



Ha csatlakoztatjuk az iPhone-t vagy iPadet, az iTunes megkeresi az új verziót, és felkínálja a letöltés és telepítést. Ehhez USB-kapcsolatra és rendesen feltöltött akkumulátorra van szükség. Előfordulhat, hogy a frissítéskor olyan hibaüzenet jelenik meg, hogy a frissítést nem lehet elvégezni. Ilyenkor ki kell kapcsolni a készüléket, és úgy dugni bele a számítógéphez kapcsolt kábelt, hogy közben lenyomva tartjuk a Home gombot. Ekkor a készülék helyreállítási módba vált át.

Itt tud biztonsági mentést készíteni az iTunesban az iOS-es eszközéről Forrás: Origo



Ez minden beállítást töröl a készülékről, alaphelyzetbe állítja azt, ami az esetek többségében megoldja a frissítési problémákat. A törölt beállításokat és appokat az Apple számítási felhőjéből egyszerűen vissza lehet állítani.

5,7 gigabájt? Nincs ennyi helyem

Egyik kollégánk iPhone 5S készüléke 5,7 gigabájtnyi szabad tárhelyet igényelt ahhoz, hogy feltelepüljön rá az iOS 8. A nagy tárhelyre azért van szükség, mert a frissítés egy tömörített fájlban érkezik, amelyet ki kell csomagolni magán az iPaden vagy iPhone-on.

Mi a teendő, ha nincs elég szabad hely a telepítéshez? Lehet törölni appokat, zenéket vagy fotókat. A másik lehetőség, hogy a számítógépen keresztül, iTunesszal végezzük a frissítést, ilyenkor a telepítőcsomag kicsomagolása nem közvetlenül az eszközön történik. Ha így sincs elég hely, érdemes biztonsági mentést végezni az iTunesszal (a számítógépen): ez a jobb felső sarokban, a saját eszközünk nevére kattintva felnyíló menüben érhető el. Ezt követően alaphelyzetbe kell állítani a készüléket (Beállítások, Általános, Visszaállítás). Az üres háttértárú eszközön a frissítés elvégezhető, utána pedig minden app és adat visszaállítható a számítógépen lévő mentésből.