Egy magyar csípte meg az első iPhone 6-ot Londonban

iPhone 6 premier london wiettchen zoltán
Vágólapra másolva!
Órákon át kell tolongani a drága iPhone 6-osokért világszerte: Londonban egy magyar volt az első, aki 11 napon át táborozott az üzlet előtt barátnőjével. Még a kevésbé ismert német üzletekben is fél nap a várakozási idő.
Vágólapra másolva!

A korábbi évek szokásaival ellentétben az Apple nem éjfélkor, hanem normál nyitvatartási időben, reggel nyolc órakor kezdte árusítani az iPhone 6 és az óriásképernyős 6 Plus készüléket. Az új telefonok az Egyesült Államok mellett Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Hongkongban, Szingapúrban és Japánban kerültek a boltokba.

Londonban magyarok vannak a sor elején

A premier napján az ausztrálok is megvásárolhatják a készüléket, a helyi tévécsatorna videója szerint az első vásárló kapásból a betonra is ejtette iPhone 6-osát élő adásban. A készülék egyébként nem ment tönkre, csak kicsit megkarcolódott.

A londoni premier is érdekes hazai szemmel, a Regent Streeten lévő Apple Store-hoz ugyanis egy magyar férfi, Wiettchen Zoltán volt az első vásárló. Ő 11 napig táborozott az üzlet előtt, hogy megvehesse a telefont az MTI szerint.

A magyar Wiettchen Zoltán mutatja új készülékét a londoni Apple Store-ban Forrás: MTI/EPA/Sean Dempsey

Eladásra szánják, nem maguknak

Wiettchen Zoltán a Borsnak elmondta, hogy barátnőjével azért vállalták a hosszú sorban állást, mert 1500 fontért, vagyis mintegy 600 ezer forintért és egy iPadért sikerült eladniuk egy online licitportálon. Barátnője, Flóra második helyét nem értékesítették előre. A két darab 64 gigabájtos iPhone 6 Plus készüléket kétszeres áron akarják eladni. Az első helyre jutó magyar vásárló szerint egy orosz vállalkozó ötven sorban állóval van jelen a Regent Streeten, az ő célja minél több készülék felvásárlása, amelyeket aztán emelt áron tud eladni Oroszországban.

Az biztos, hogy karácsonyig Magyarországra is megérkeznek az új készülékek, ám azt még nem tudni, mikor lesz a hazai premier. Az iPhone 6 újdonságairól itt olvashat részletesen.

Szenvedni kell az iPhone-ért

A magyar Apple-fanatikusokn közül sokan Németországba utaztak az új készülékért. Ha valaki csak most jött rá, hogy azonnal az új készülékre vágyik, már nincs esélye, hiszen még azok közül sem jut mindenkinek iPhone, akik már tegnap éjjel óta sorban álltak érte - mondta el az Origónak telefonon a budapesti APPSolute.hu nevű iPhone-szerviz vezetője, Bognár András.

Sorban álló emberek a müncheni Apple Store-ban Forrás: APPSolute.hu



A magyar szervizesek nem haszonért, hanem azért utaznak ki minden évben az elsők között beszerezni a készüléket, hogy minél hamarabb megismerhessék a készülék felépítését és alkatrészeit. Az Apple ugyanis hivatalosan nem szervizeli sem az iPadet, sem az iPhone-t, a javítási lehetőségeket a független szervizeknek maguknak kell kidolgozniuk.

Koránkelők turták ki a virrasztókat

Bognárék a müncheni Olympia bevásárlóközpontban lévő Apple Store-ba utaztak, ahol csütörtök éjjel 10 óra környékén még harminc-negyvenedikként állhattak be a sorba az üzletközpont előtt. Bár azért választották ezt a helyszínt, mert a tavaly nyílt üzlet kevésbé ismert a többi boltnál, reggel hat óra körül több száz ember tolakodott be a tömegbe - külföldiek és németek vegyesen - mondták el a magyar szervizesek.

Legalább 12 órát kell ácsorogni az új telefonért Forrás: APPSolute



Bognár András elmondása szerint elég feszült volt a hangulat, néhány ember majdnem összeverekedett, és a magyar szervizeseknek közül is csak néhányuknak sikerült visszatülekednie magát, de így is legalább százan kerültek eléjük. Az üzletközpontba fél héttől engedték be az embereket, belül már korrekt módon kialakított kordonok várták a vásárlókat a nyolckor nyitó Apple Store előtt.

Sokan mentek haza telefon nélkül

Az Apple alkalmazottai minden vásárlótól megkérdezték, hogy milyen készüléket szeretne vásárolni, és ennek megfelelően kiállítottak számukra egy regisztrációs kártyát. Ezen a személyes adatokat is rögzítették, így a helyet nem lehet átadni másnak - mondta el Bognár András.

Sydney-ben is tömeg várta az új iPhone-nak Forrás: AFP/Saeed Khan



Egy vásárló a premier napján legfeljebb két készüléket vehet meg a kártya birtokában, de a kevésbé szerencsés vásárlók közül több száz embert haza is küldtek, az első készletekből ugyanis számukra már nem jutott telefon. Így járt egyébként az APPSolute munkatársainak egy része is - mondták el az Origónak. Bognár Andrásék várhatóan még dél előtt hozzájuthatnak a készülékekhez, és a Facebookon folyamatosan tudósítanak a sorban állásról. Szerintük nagyon kevés az eladó a müncheni üzletben.

Előrendeléssel előbb kapták meg

Kígyózó sorok voltak az Egyesült Államokban és Kanadában is. A washingtoni Apple Store-nál a rend szavatolását rendőri felügyelet biztosította, ahogy rengeteg forgatócsoport is megjelent a helyszínen, jelentette a helyszínről tudósítónk. A bolt munkatársai egész éjjel hangos zene és hatalmas ételmennyiség mellett készítették fel a drapériával eltakart üzletet a nyitásra.

Helyi idő szerint reggel 8-ra 120-150 fős tömeg gyűlt össze a bejárat előtt, a sor a kocka alakú épület körül kígyózott. A legtöbben tesztelők, bérsorbanálló voltak, előrendeléssel ugyanis előbb vehették át az iPhone 6-ot, mint sima várakozóként. Akadt azonban olyan is, aki csak “elavult” iPhone 5S készülékét szerette volna lecserélni már a megjelenés napján újabbra, ezért számukra megérte korán kelni, vagy műszakot váltani. Rendbontás, zúgolódás a Bethesda Avenue-n nem történt tudósítónk szerint. “A kordonok és a kivezényelt rendőrök szinte csak dísznek voltak”.

Mennyiért lehet új iPhone-ja?

Annak ellenére, hogy az iPhone 6 sem nyújt forradalmi újdonságot - sőt, ezúttal az Apple utánozza az androidos riválisait a tepsimobil mérettel -, a telefon rendkívül jó fogadtatásban részesült. A premier első napján négymillió darabot rendeltek elő belőle.

A német Apple Store-ban egyébként a legolcsóbb, kártyafüggetlen iPhone 6-ért 699 eurót, vagyis 217 ezer forintot, a legolcsóbb 6 Plusért pedig 799 eurót, vagyis mintegy 250 ezer forintot kell fizetni.

A Hardverapró nevű apróhirdetési fórumon pénteki szállítással 260 ezer forintos áron kínálnak iPhone 6-ot, a 6 Plus modellt pedig 290 ezer forintos árért hirdetik, bár ennél nagyobb felárral is dolgoznak egyes eladók.

Így ejti le új iPhone 6-osát az első ausztrál vásárló

Steve Jobs-os párnával állt sorban a telefonért ez a japán nő Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Berlinben jobban felügyelték a várakozókat Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

Profi sorbanálló a londni Apple Store-nál Forrás:MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga