Elkészült az első 3D-nyomtatott laptop

A Pi-Top: 3D-nyomtatható, otthon összerakható laptop
Vágólapra másolva!
Rettenetesen néz ki, de legalább működik. Csupán hat napig tart kinyomtatni.
Vágólapra másolva!

Nemsokára megrendelhető lesz az a laptop, amelyet bárki elkészíthet saját maga, ha hozzáfér egy 3D-nyomtatóhoz. A Pi-Top nevű termék belsejében egy Raspberry Pi miniszámítógép, billentyűzet, tapipad és 13,3 colos, HD-felbontású képernyő található - írja a TechCrunch.

Csak hat nap kinyomtatni

A házilag legyártható, Linuxon alapuló Raspbian rendszert futtató laptop egy sor alapvető feladatra, például internetezésre is alkalmas, bár a teljesítménye azért korlátozott. Hálózatra wifin képes csatlakozni, üzemideje pedig hat-nyolc óra akkumulátorról.

A Pi-Top: 3D-nyomtatható, otthon összerakható laptop Forrás: Origo



A TechCrunch cikkében jól látható, hogy a gép 3D-nyomtatott műanyag háza elég sorjás, látszódnak az előállításhoz használt műanyag szálak az anyagában. Ugyanakkor a készítők szerint belülről olyan támasztékot kapott a ház, hogy ne sérüljön átlagos használat mellett sem.

Nemsokára megveheti

A tervek szerint többféle csomagban is elérhető lesz a Pi-Top: az olcsóbb csomagban csak az otthon kinyomtatandó gépház tervfájlja lesz benne, a drágábbikban már maguk a kinyomtatott gépház, és a beszerelendő alkatrészek is helyet kapnak.

A kilógó drótok miatt kevéssé szexi a barkácslaptop Forrás: Origo



A fejlesztők szerint a teljes gépház előállítása egy egyszerű 3D-nyomtatóval 160 órát, vagyis mintegy hat napot vett igénybe, ezért lehet praktikus, ha valaki inkább készen veszi meg a laptop házát. A többi alkatrész már egyszerűen összeszerelhető. A 3D-nyomtatott laptop gyártásához a tervek szerint a Kickstarteren gyűjtenek majd pénzt a brit fejlesztők.