Nagyot kaszált a magyar fiú az új iPhone-on

Az iPhone 6-ra várakozók Londonban
Az iPhone 6-ra várakozók Londonban
Vágólapra másolva!
Évek óta Blackberry okostelefont használ az a magyar fiú, aki az első iPhone 6 készüléket átvehette Londonban. Az Apple-megjelenéseket övező hisztériát kihasználva Wiettchen Zoltán nagyot kaszált, az összegből saját vállalkozását indítja be.
Vágólapra másolva!

Wiettchen Zoltán két éve él kinn Londonban, barátnője, Barancsi Flóra egy éve csatlakozott hozzá. Bár mindketten Blackberry-rajongók, egy Q10 és egy Q5 okostelefon boldog tulajdonosai, az idén mégis a legújabb iPhone megjelenésére mentek ki a londoni Apple Store-ok zászlóshajójának számító Regent Streetre.

Az ötlet elég hirtelen jött, mondja az Origónak a 24 éves fiú, aki akkor fejezett be egy angolnyelv-tanfolyamot, dolgozni még nem kezdett el, így adódott, hogy barátjával kitalálták, kimennek várakozni az iPhone 6 megjelenésére. A barát azonban az utolsó pillanatban mégsem kapott szabadságot, és végül Flóra lett Zoltán társa a sorban is.

Zoltán és Flóra együtt várakoztak az üzlet előtt Forrás: Wiettchen Zoltán

Remek fülest kapott

Zoltán még az Apple nagy cupertinói bejelentése előtt kivonult volna az üzlet elé, azonban kapott egy fülest, hogy elég csak szeptember 8-án, hétfőn, egy nappal az előtt, mielőtt kiderül, hogy milyen termékeket is dob piacra a kaliforniai cég. Miközben a világsajtó és az Apple-rajongók Tim Cook bejelentését figyelték árgus szemmel, a közösségi oldalak tele voltak az iPhone 6 nagyobbik testvére, a 6 Plus és az Apple Watch körüli hírekkel, véleményekkel, azalatt Zoltán már kinn ült az utcán Londonban. A fiú magyar idő szerint hétfőn este tíz órakor felállította a sátrát. "Az információ igaznak bizonyult, első voltam. Egy órával az után, hogy kitettem a sátrat, meg is jelent mögöttem a következő várakozó."

Nem volt egy nyugodt perce sem

Zoltán és Flóra 11 napon keresztül váltotta egymást a sorban: a fiúnak délelőtt edzése volt, a barátnője pedig esténként dolgozott. "A sátrazásnak voltak jó és rossz napjai, de összességében jó élmény és tapasztalat volt, lehetett belőle tanulni." A Regent Street a brit főváros egyik legforgalmasabb utcája, így nem csoda, hogy Zolit szinte soha nem hagyták rendesen pihenni.

A szombat volt a legeseménydúsabb. "Aznap este nem is tudtam aludni." Hiába vett füldugót, és zárta ki a zajokat, egyszer arra ébredt, hogy öt fiatal kinyitotta a sátrát, beült hozzá, és vakuval fotóztak arcába. Aztán egy részeg társaság gondolta úgy, hogy megvicceli a fiút, és kihúzták a sátrat Zoltánnal együtt az utca közepére. Meg is rugdosták a sátrat, szerencséjére középen feküdt, így egyik találat sem érte el. "Nem fogom fel ezt bántásnak. Ittak, jól érezték magukat, és a sátor vélhetően nem illett az utca képébe."

Mindennap elcsomagolták a sátrat, hogy ez ne jelenthessen problémát Forrás: Wiettchen Zoltán

Nem csak a részeg fiataloknak nem tetszett a sátor. Előbb egy fiatalember mondta Zoltánnak, hogy nem állíthat fel sátrat az utcán, még gond lesz vele, utána a városi tanácstól jött ki egy képviselő hivatalos bejelentés alapján – a magyar fiú szerint nagy valószínűséggel ki akarták túrni. Minden egyes reggel kijöttek a tanácstól és a rendőrségtől, vizsgálódtak, megnézték, mindenki jól van-e, de fél óra után mindig elmentek szó nélkül. "Onnantól kezdve korán keltem, összepakoltam a sátrat, és csak késő este, 11-12 felé állítottam fel újra, hogy nehogy baj legyen."

Felbolydul a világ egy napra

Eljött szeptember 19-e, fesztiválhangulat uralkodott a bolt előtt. Az Apple-dolgozók visszaszámoltak, pontban reggel 8 órakor pedig megnyitották a feldíszített üzlet ajtaját. Az első várakozó bemehetett, fel a lépcsőn a pultig, ahol átvehette a kívánt terméket. "Ott volt az összes dolgozó, álltak a lépcső két oldalán, mindenki tapsolt és pacsit adott, mintha valami különleges dolgot hajtottam volna vége. Amikor megvettem a telefont és kimentem, több tucat operatőr, fotós és riporter figyelt rám. Nem szeretem a felhajtást, mentem volna tovább, de az Apple munkatársai visszaküldtek, hogy pózoljak még a kameráknak".

Zoltán vette át Londonban az első iPhone 6 okostelefont Forrás: MTI/EPA/Sean Dempsey

A hisztériának és a médiamegjelenéseknek köszönhetően rengeteg hozzászólást, üzenetet kapott, volt, aki gratulált, volt, aki nem értette, miért is aludt kint a londoni utcán 11 napig a magyar fiú. A helyszínen azonban a legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy mik a tervei, jól van-e, kér-e egy szendvicset vagy kávét, majd szerencsét és további kitartást kívántak. A közösségi oldalakon rengeteg ismeretlen jelölte be, kéretlen leveleket viszont – szerencséjére – nem kapott. "Hírnévnek nem nevezném ezt, egy hét, és már senki nem fog emlékezni a nevemre, de ez így van jól."

Vállalkozást indít az összegből

A magyar fiúról már szeptember 9-én írt a brit Mirror: beszámolva az Apple aznap bejelentett termékeiről, megjegyezték, hogy a londoni üzlet előtt már sátraznak is. "Az első reggel jöttek az újságírók, és a nevemmel együtt közölték le a cikkeiket." El is kezdtek záporozni a jobbnál jobb ajánlatok Zoltán Facebook-fiókjába, sorra jöttek az üzenetek, hogy ki mennyit ajánl azért az első helyért, az első iPhone 6 okostelefonért cserébe.

A 24 éves fiú végül egy céggel állapodott meg, amelyik 1500 fontot, átszámítva mintegy 600 ezer forintot, és egy iPadet ajánlott fel a pole pozícióért. Egy aranyszínű iPhone 6-ot kellett vásárolni, ezt ajánlotta fel a vállalat a weblapján indult játék főnyereményeként. "Nem ők ajánlottak a legtöbb pénzt, de szerződést kínáltak, így biztosabb volt a kicsi, mint a bizonytalan nagy összeg."

Az iPhone 6 legolcsóbb, kártyafüggetlen változatáért átszámítva 220 ezer forintot kérnek hűség nélkül, míg a 6 Plusért 250 ezer forintot. Forrás: Apple

Flórának két 64 gigabájtos iPhone Plus készüléket sikerült értékesíteni az eredeti ár közel duplájáért a sorban hátrébb várakozóknak, akiknek aznap nem jutott volna már telefon, de mindent megadtak volna azért, hogy hozzájussanak.

A pár a 11 napos sátrazással keresett összegből saját vállalkozást szeretne indítani, Zoltán személyi edző, az alapötlet és a csapat megvan, immár az indulótőke is. Cégük honlapja október 17-én indul el. A magyar fiú többet nem volt hajlandó elárulni a terveiről, azonban azt ígéri, hogy nem utoljára hallatott magáról.

A marketing emeli ki az Apple-t

Nem hiszi, hogy legközelebb is megy iPhone-megjelenésre várakozni, ha mégis, akkor nagyobb társasággal, több pénzért. Két éve volt már a Blackberry Z10 okostelefon és a BB10 operációs rendszer megjelenésén az Oxford Streeten, akkor is az első ötven várakozó között volt, viszont elég volt a nyitás előtt egy órával az üzlet elé menni, nem kellett napokig sátrazni. "A mai napig úgy gondolom, a BlackBerry-é a legjobb operációs rendszer, míg az Apple az iOS 8 több funkcióját is úgy mutatta most be, mintha újdonság lenne. Ami különbség: a marketing."

Zoltán igazát támasztja alá, hogy az Apple-bemutatókat és az új termékek megjelenését az egykori alapítónak, Steve Jobsnak köszönhetően mindig hatalmas hisztéria övezi. A nagyvárosokban található Apple Store-ok pár napig úgy néznek ki, mintha ételt osztanának hajléktalanoknak. A Youtube-csatornájáról híres Casey Neistat tavaly, az iPhone 5S megjelenésekor meginterjúvolta a New York-i sorban állókat. Már akkor látszódott: a várakozók nagy többsége bérsorbanálló, szervizesek, és azok, akik dupla áron akarják értékesíteni a telefont – ami egykor a rajongókról szólt, mára komoly üzletté lett.

Üzlet lett a rajongásból

Neistat idei felvételén, a "Feketepiac megszállta az iPhone 6-sorokat" azt sugallja, a kínai maffia felelős a szemeteszsákokban várakozó idős emberekért az amerikai Apple Store-ok előtt. "A legfurább pillanat az, amikor az üzlet ajtaja kinyílik, semmi kiabálás vagy üdvrivalgás, a sorban állók szó nélkül – zombikként – menetelnek be a boltba, miközben a dolgozók tapsolnak" – írta a Verge.

Zoltán is ezt tapasztalta Londonban. "Az első száz várakozó fizetett sorbanálló, vagy olyan, aki sok pénzért akarja eladni a telefont azoknak, akiknek már nem jutott. Volt egy társaság mögöttem, amelyik hatalmasat kaszál azon, hogy megrendelésre Oroszországba küldi az iPhone-okat. Ötödik éve voltak itt. Ez már nem a rajongókról szól, hanem az üzletről."

A leghosszabb sor New Yorkban volt, a Fifth Avenue-n lévő üzletnél 1880-an álltak sorban Forrás: AFP/Saeed Khan