Óriásdrónokkal terjesztené az internetet a Facebook

Egy Boeing 747-es leszállás közben
Ilyenből vesztegelt három több mint egy évig a Kuala Lumpur-i reptéren.
Vágólapra másolva!
Napelemes, szuperkönnyű, Boeing 747-eséhez hasonló nagyságú gépeket fejleszt a közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

Ezt Yael Maguire, a Facebook fejlesztőlaboratóriumának vezetője egy amerikai konferencián beszélt. Maguire elmondta, hogy az Internet.org projekt részeként a közösségi oldal olyan pilóta nélküli légi járműveket fejleszt, amelyekkel Dél-Amerika, Afrika és Ázsia távol eső részeire is internetet lehet vinni.

Posztolás egy napelemes óriásdrónon keresztül

Ezek a járművek a meghajtásukhoz szükséges energiát pedig napelemekből nyerik majd. A tervek szerint a gépek 18-27 ezer méter körüli magasságon fognak repülni, ahol már nem zavarja őket az időjárás, és jelenlétük a polgári légi közlekedést sem veszélyezteti. Ilyen körülmények között a járművek akár hónapokat, később pedig éveket is a levegőben tölthetnek egy-egy felszállást követően.

A hosszú ideig a levegőben tartható légi járművek nagyjából akkorák lesznek, mint egy Boeing 747-es, de sokkal könnyebbek lesznek egy hagyományos utasszállítónál. A jelenleg építés alatt álló változat nagyjából hat-hét autó hosszúságú, de tömege csupán annyi, mint négy autókeréknek - magyarázta Maguire a Mashable tudósítása szerint.

Egy Boeing 747-es leszállás közben - ekkora lesz majd a Facebook drónja is Forrás: Photononstop/Angelo Cavalli

Egy pilóta száz ilyen gépet is vezethet

A fejlesztést nehezíti, hogy jelenleg nincsenek szabályok a légtér ilyen magasan fekvő részének használatára, illetve arra sincsenek előírások, hogy miként lehet a magasból rádióhullámokat sugározni a földre.

A tervek szerint földi operátorok távirányítással vezérelnék a pilóta nélküli gépeket, egy szakképzett pilóta akár száz ilyen jármű vezetését is el tudja végezni. A Facebook tervei szerint már jövőre a levegőbe emelkedhet az internetet adó repülőgép első prototípusa, de a kiforrott változat kidolgozásához legalább három-öt évnyi munkára van szükség - nyilatkozta Yael Maguire.