A német posta már drónnal szállít

DHL parcelcopter 2.0 pilot project
DHL parcelcopter
Vágólapra másolva!
Egy észak-tengeri sziget patikájába szállítanak gyógyszereket a DHL Paketkopter 2.0-val.
Vágólapra másolva!

A világon elsőként a német posta kezdi meg üzemszerűen a pilóta nélküli repülőgépekkel való csomagkézbesítést. Nem katonai felhasználásban sehol másutt nem alkalmaznak még a világon drónokat.

Az első menetrend szerint közlekedő drón

A posta csomagküldő szolgálata, a DHL egy alsó-szászországi kikötőváros, Norden és egy közeli kis északi-tengeri sziget, Juist patikája között, gyógyszerek szállítására helyezi üzembe menetrendszerűen, de azért egyelőre kísérleti jelleggel az első, robotpilótával működő csomagszállító drónt.

DHL parcelcopter Forrás: Nikolai Wolff



Ha az időjárás engedi, már most pénteken felszáll első valódi küldeményével a DHL Paketkopter 2.0 elnevezésű kvadrokopter. Az 1,2 kilogramm hasznos teher szállítására alkalmas drón délutánonként repül, a szélviszonyoktól függően akár másodpercenként 18 métert is elérő sebességgel, és mintegy 50 méteres magasságban várhatóan fél óra alatt teszi meg a 12 kilométeres távot Nordenből a 17 kilométer hosszú és 500 méter széles, alig 1800 lakosú szigetre.

Továbbfejlesztett verzió

A német posta már 2013 végén elvégezte az első drónkísérleteket a Rajna fölött, a Paketkopter az akkor használt eszköz továbbfejlesztett, kifejezetten az Északi-tenger partvidékének viszonyaihoz igazított változata.

A Paketcopter 2.0 áramvonalas csomagszállító dobozával Forrás: Nikolai Wolff



Bár a drón teljesen automatikusan tud közlekedni, egy földi állomás figyelemmel kíséri a repülés minden egyes szakaszát, hogy vészhelyzet esetén be tudjon avatkozni. A drónos kézbesítéshez rendelkezésre áll minden szükséges repülési engedély, ennek ellenére a kezdeti szakaszban még minden egyes felszállást bejelentenek a légügyi hatóságnak.

Ebbe a kapszulába rakják a gyógyszereket Forrás: Nikolai Wolff



Ha beválik, a német posta a ritkán lakott, vagy nehezen megközelíthető térségekben, vészhelyzetekben is bevezetheti a drónos csomagszállítást. A drón hétköznapokban való alkalmazásával a német posta megelőz olyan óriáscégeket, mint a már kísérletező Amazon és a Google vagy a hasonló terveket még csak szövögető Facebook.