Már repülés közben is netezhetünk

Új üzleti modell a Ryanairnél, fapados légitársaság, repülés
Passengers enter a Ryanair machine at the airport Blankensee in Luebeck, Germany, 17 September 2013. Photo: MARKUS SCHOLZ/dpa
Vágólapra másolva!
Hamarosan a múlté a "kérem kapcsolják ki mobiltelefonjaikat és mobilkészülékeiket" felszólítás a repülőgépeken. Az új európai szabályozásnak köszönhetően netezhetünk is utazás közben.
Vágólapra másolva!

Engedélyezték az okostelefonok, tabletek és más készülékek használatát az utasszállítókon a repülés teljes időtartama alatt, közölte az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA). A határozatnak köszönhetően a légitársaságok megkezdhetik wifi és egyéb vezetéknélküli szolgáltatások nyújtását a repülőgépeken. Az utasok 3G és 4G mobilinternetet is használhatnak, hogy szörföljenek a neten, vagy e-mailt küldjenek, amint a repülőgép elérte a háromezer méteres magasságot.

Az új szabályozás minden, Európában közlekedő légitársaságra vonatkozik, a hivatal minden egyes céget arra kért, teszteljék az életbe lépett változtatásokat saját utasaik biztonsága érdekében. Az EASA úgy becsüli, mintegy nyolc hónapra lesz szüksége a légitársaságoknak, hogy gyakorlatba ültessék az új feltételeket.

Korábban a mobilkészülékek lehettek bekapcsolva, de a le- és felszállás, illetve a gurulás időtartama alatt csak repülő üzemmódban. Telefonálni is csak egyes járatokon, és háromezer méteres magasság felett lehetett. Az e-bookokat, mp3-lejátszókat és laptopokat le- és felszállás alatt el kellett tenni.