Thai robotnyelvek lepik el a világot

bangkok és környéke
Így néz ki a thai leves egy átlagos mobilkifőzdében
Vágólapra másolva!
A nagykövetségekre szánt gépek a thai ételek eredetiségét elemzik.
Vágólapra másolva!

A Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök részvételével zajló eseményen Bangkokban mutatták be azt a high-tech berendezést, amellyel az ország kormánya a jóízű thai ételekért akar küzdeni globálisan - írja a New York Times.

Ez valóban thai étel?

A nagyjából egy fénymásolóval azonos méretű berendezés tíz különböző szenzorral van felszerelve. Az elektronikus nyelvnek nevezett gépet a thai kormány támogatásával fejlesztették ki több mint 24 millió forintnak megfelelő összegből. Segítségével azt lehet lemérni, hogy egy adott étel kellően autentikus ízeket hordoz, vagy sem.

Erre azért van szükség, mert a thai kormány szerint sok külföldi thai étteremben olyan ételeket szolgálnak fel, amelyek nem hordozzák az eredeti ízvilágot.

Így néz ki a thai leves egy átlagos mobilkifőzdében Forrás: Harkányi Árpád

Amikor gép nyalja a szószt

A gép működéséről a New York Times videót is készített, amelyen jól látszik, ahogy például egy fiolába helyezett, csípős thai zöldcurry-szósz összetételeit elemeztetik a berendezéssel.

Egy érintőképernyős felületen jelennek meg az eredmények a felvételen látható képsorok szerint. A bemutatón használt szósz ízvilágának eredetiségét a gép 100-ból 78 pontosra értékelte, míg ahhoz, hogy eredeti thai fogásként lehessen hirdetni, 80 pontra lett volna szükség.

A memóriájában vannak a jó ízek

Honnan tudja a robotnyelv, hogy milyen a jó thai étel? A memóriájában minden összetevő ideális értékét rögzítették előzetes vizsgálatok nyomán. A megfelelő ízesítést egy kormányzati bizottság állapította meg.

Az eredeti thai ízeket a kormányzat egy Thai Delicious című program keretében fogja népszerűsíteni világszerte. A programban az eredeti thai ízeket kínáló éttermek ételeik bevizsgálását követően olyan tanúsítványt kaphatnak, amely igazolja azok autentikusságát.

A thai kormány egy külön appot is kiadott a helyes receptekkel, egy helyi üzletember pedig a robotnyelv sorozatgyártását tervezi: ő thai nagykövetségeknek akarja értékesíteni a gépet, akik így saját maguk tudják bevizsgálni a helyi éttermek ételeit - írja a New York Times. A tervek szerint egy gépnyelv nagyjából négy és félmillió forintnak megfelelő összegbe kerül majd.