Mobilról robbanthatjuk fel a meghajtót

securedrives
Tokennel együtt a SecureDrives meghajtója
Vágólapra másolva!
Magyarország adatvédelmi törvényeihez is igazodik a SecureDrives fejlesztése. Baj esetén SMS-ben adhatunk parancsot a meghajtónak az önmegsemmisítésre. Nem lesz olcsó a rendszer.
Vágólapra másolva!

A SecureDrives brit vállalat olyan szuperbiztonságos SSD-meghajtókat fejlesztett ki, amely minden áron megvédi értékes adatainkat. Ha rossz kézbe került a számítógép, egy SMS-ben küldött kód segítségével bárhonnan megsemmisíthetjük az adattárolót. Ezt a meghajtóba épített GSM-vevőegység teszi lehetővé, amely a megfelelő paranccsal utasítható az önmegsemmisítés végrehajtására. Ekkor a meghajtó szinte felrobbantja, darabokra töri az adatok tárolását végző chipeket, így azokból többet nem lehet kiolvasni a fájlokat.

Tokennel együtt a SecureDrives meghajtója Forrás: SecureDrives

Egyéb opciókat is megadhatunk az önmegsemmisítés végrehajtására: ha valaki többször elütötte a jelszót, nem megfelelő tokent ad meg, ha eltávolítják a meghajtót a számítógépből, vagy esetleg megpróbálják szétbontani, ha az akkumulátor töltöttsége egy adott szint alá esik, vagy ha a GSM-szolgáltatás nem elérhető egy bizonyos ideig. Így akár már az ellopás pillanatában tönkre tehető az adattároló. Beállíthatjuk azt is, hogy alvó módban, vagy hibernálás alatt ne hajtsa végre a meghajtó az önmegsemmisítést.

Az adatokat alap állapotban is erősen titkosítja a rendszer, így azokhoz csak egy kétlépcsős azonosítás után lehet hozzáférni.

Így semmisülnek meg az adattároló chipek Forrás: SecureDrives

A 128 gigabájtos SecureDrives SSD-meghajtó indulóára 967 font lesz, azaz átszámítva 385 ezer forint. A brit cég belső és külső meghajtókat is kínál. Az érintőképernyős token 111 font, azaz mintegy 45 ezer forint lesz. A meghajtó és a token együtt kedvezményesen 1027 fontért, vagyis 410 ezer forintért is megvásárolható. Míg a GSM-szolgáltatás díja 29 font, vagyis 11,5 ezer forint lesz évente.

A cég elsősorban kormányzati hivataloknak, pénzintézeteknek ajánlja fejlesztését: egy központi vevővel ugyanis akár 50 számítógép adattárolója semmisíthető meg egyszerre. Az Autothysis rendszerét több mint száz ország, így hazánk adatvédelmi törvényeinek megfelelően alakították ki.

Az apró token generálja a kódot Forrás: SecureDrives