Ujjunk árnyékával spórolna energiát a mobil

samsung galaxy s5
Vágólapra másolva!
Felesleges világítania a képernyőnek ott, ahol az ujjunk van, órákkal nőhet az üzemidő.
Vágólapra másolva!

A Gizmodo a Microsoft Research oldalán bukkant rá egy nagyon érdekes energiatakarékosságú technológiára, amelyet a vállalat kutatói dolgoztak ki. A FingerShadow nevű megoldás szerves fénykibocsátó diódákat (OLED, AMOLED) használó kijelzőkkel működőképes, és akár több mint húsz százalékkal csökkentheti a képernyő energiafogyasztását.

Az ujjunk alatt minek világít a telefon?

Az ötlet alapja az, hogy ha a felhasználó az ujjával egy okostelefon érintőképernyőjét bökdösi, az ujj alatt lévő képernyőrész ki van takarva, tehát feleslegesen világít.

A leggyakrabban elsötétíthető helyek a FingerShadow fejlesztői szerint Forrás: Origo


Mivel az OLED-kijelzők esetében minden képpont önmaga világít, lehetséges a fényerő csökkentése egy meghatározott mintában is. Erre azonban csak az újabb, fejlett vezérléssel rendelkező modellek kijelzői alkalmasak - olvasható a projekt leírásában (.pdf).

Ha pedig az ujjak által kitakart részeken, illetve azok közelében visszaveszik a fényerőt, az eszköz fogyasztása is csökken, mivel így az adott pixelek kiszolgálása kevesebb energiát igényel. Ez persze csak az OLED-nél lehetséges, LCD-s mobiloknál nem, mert ott a képernyő fix háttérvilágítással van felszerelve.

Több órával nőhet az üzemidő

A FingerShadow kifejlesztéséhez tíz ember ujjmozdulatait vizsgálták a fejlesztők, hogy képesek legyenek egy olyan okos vezérlést kifejleszteni, ami valóban csak a kitakart részeket állítja sötétebbre a telefon nyomkodása közben.

Hőtérképen a leggyakrabban tapogatott részek Forrás: Origo



Felméréseik szerint átlagosan a képernyő 11,14 százaléka van az ujjak takarásában, amikor valaki egy okostelefont nyomkod. Azzal, hogy a fényerőt csak az érintett területeken, és azok környékén csökkentik, 5,07-től 22,32 százalékig terjedő energiamegtakarítást értek el. Ez átlagosan 13 százalékkal hosszabb üzemidőt jelent, ami egy készülék típusától függően egy vagy több órányi üzemidőt eredményez.