Közel kétezer linket cenzúráz a magyar Google

A Google felejtéskérő űrlapja Google keresés felejtéshez való jog internet
A Google 2014. május 30-án tette elérhetővé Magyarországon azt az űrlapot, mellyel a keresési eredmények közül az elavult, már nem releváns információkra mutató hivatkozások törlését lehet kérni az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.
Vágólapra másolva!
A legtöbben facebookos tartalmakat töröltetnek a keresőből. Május óta bárki cenzúrára kérheti a Google-t.
Vágólapra másolva!

A keresőcég május vége óta egy külön űrlapon bárki számára lehetővé teszi, hogy keresőjének találatai közül az európai felhasználók - magánszemélyek - bármilyen számukra nézve hátrányos tartalmat töröltessenek.

Közel hatezer magyar linket akartak töröltetni

A Google most először szolgáltatott konkrét adatot arról, hogy az egyes európai országokból hány URL-eltávolítási kérelmet juttattak el hozzá.

A cég átláthatósági beszámolójának részeként elérhető statisztika szerint hazánkból 1570 eltávolítási kérelmet juttattak el a Google-hoz, melyek keretében összesen 5973 darab link eltávolítását kérték magyar magánfelhasználók.

A Google felejtéskérő űrlapja Fotó: Magócsi Márton - Origo



A közel hatezer URL-ek közül a már feldolgozottak 30,4 százalékát törölte a Google - ez 1575 linket jelent -, 69,6 százalék - 3614 darab - esetében azonban visszautasította a törlést. A fennmaradó URL-ek feldolgozása még folyamatban van.

A szomszédos országok közül Romániában 9283 darab, Ausztriában 10611 darab, Szlovákiában 2462 darab, Horvátországban 4765 darab, Szlovéniában 1752 darab link eltávolítását kérték a Google-tól.

Az uniós országok közül összesen 146357 darab kérelem érkezett a vállalathoz, amelyek közül közel félmillió link eltávolítását kérték. Ezek közül a már feldolgozott linkek 41,8 százalékát törölte a cég, 58,2 százalékát nem.

Leginkább facebookos dolgokat titkolnánk el

A teljes európai statisztika szerint a legtöbben a Facebookon lévő tartalmakat szeretnék elrejtetni a kereső elől, de a Profileengine.com és a Youtube, valamint a Badoo nevű randioldalról, illetve a Google Groups levelezőlisták archívumában szereplő oldalakra mutató linkeket akarnak eltávolíttatni a keresőből.

A Google példákkal illusztrálja, hogy milyen linkeket töröl, és milyeneket nem. Például egy olasz nő egy férje meggyilkolásáról szóló, a saját nevét is tartalmazó cikket távolíttatott el a keresőből - ezt a kérést teljesítették is. Hasonlóan járt el a vállalat egy korábbi nemi erőszak áldozatát névvel tartalmazó cikk esetében.

Google felejtés Forrás: Google



Ezzel szemben egy svájci pénzügyi szakember bűncselekményei miatt történt letartóztatásáról szóló cikkeket akart töröltetni a Google-tól, egy brit felhasználó pedig egy médiaszakember rá nézve kellemetlen tartalmakat akart töröltetni. Ezeket a kéréseket a vállalat nem teljesítette.

Problémás, de teljesíti a törléseket

A Google már korábban aggályait fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió Bírásága arra kötelezte, hogy a cégnek törölnie kell az irreleváns vagy elavult adatokra mutató linkeket, ha ezt egy magánszemély kéri.

Elvileg politikus vagy cégvezető nem kérheti hasonlókra a keresőcéget, ám a cég az EU-tól nem kapott részletes szabályozást arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárnia a bizonyos megkeresések kapcsán, így egyelőre egy saját szabályrendszer alapján jár el.