Összeálltak a legnagyobb magyar portálok

Vaszily Miklós
Vaszily Miklós, Origo zrt vezérigazgatója bejelenti a Hoppex létrejöttét az Internett Hungary 2014-en Siófokon 2014. október 14-én
Vágólapra másolva!
Hirdetések értékesítésében szövetkezik az Origo, a CEMP és a Centrál. Az együttműködés segíthet itthon tartani az online reklámbevételeket.
Vágólapra másolva!

Az induló HOPPex (Hungarian OmniPublisher Programmatic Exchange ) néven induló rendszer tagjai az Origót is kiadó Origo Zrt., az Indexet is kiadó CEMP, illetve az egykori Sanoma kiadványait birtokló Centrál Médiacsoport lesznek. A kezdeményezést az Internet Hungary konferencián jelentették be kedd este.

A tervek szerint az új rendszer a szükséges engedélyek beszerzését követően a jövő év elején indulhat el. Egy rövid tesztidőszakot követően más magyar tartalomszolgáltatók is csatlakozhatnak majd hozzá.

Ez egy programozott hirdetési piactér

A tervezett programozott piacteret nyújtó rendszer egy külön vállalkozásként fog üzemelni, amelynek feladata, hogy programozott módszerrel értékesítsen hirdetéseket a tagok internetes oldalain.

Erre azért van szükség, mert a digitális médiában reklámra elköltött összegek egyre nagyobb részét adják már el automatizált rendszereken keresztül ahelyett, hogy az ügynökségek és hirdetők egyesével megállapodást kötnének egy-egy portállal a hirdetések elhelyezéséről.

Itthon maradnak a hirdetési bevételek

Ez azonban leginkább a Facebookhoz vagy a Google-hoz hasonló külföldi online óriáscégeknek kedvez, a HOPPex célja pedig az, hogy a hazai szereplőknél maradhasson az online reklámbevételek minél nagyobb része.

Vaszily Miklós, Origo Zrt. vezérigazgatója bejelenti a Hoppex létrejöttét az Internet Hungary 2014-en Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az IAB Adex adatai szerint 2009 óta 16 százalékkal csökkent a magyar szereplők részesedése a display költésekből. A bevételek megtartására szükség van ahhoz, hogy az ingyenes hírtartalmak jó minőségben elérhetők maradjanak a magyar weben is. A Facebookon, Google-on vásárolt hirdetések összegeinek jelentős része ugyanis az amerikai anyacégek bevételeit növeli.

Fellendítheti a magyar internetes hirdetések piacát

"A HOPPex elindításával nem kisebb kihívást vállalunk fel, mint hogy az összefogás erejével, fenntartható módon biztosítsuk a display hirdetési piac magyar szereplőinek versenyképességét." – mondta Vaszily Miklós, az Origo vezérigazgatója.

Ziegler Gábor, a CEMP ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a HOPPex a tartalomszolgáltatók felületeit aggregálja, így egyszerre tud hatékonyságot és egyedülálló márkabiztonságot nyújtani a programozott vásárlás iránt érdeklődő hirdetőknek. A Centrál Médiacsoportot igazgató Varga Zoltán szerint az új piactér a teljes online hirdetési piacot fellendíti majd.