Néhány ezresért kulcsa lehet a Google-hoz

Fido USB-kulcs
Vágólapra másolva!
Ha USB-kulcsot használ, ellopott jelszavával sem tudnak belépni a Gmailjébe.
Vágólapra másolva!

Keddtől a Google szolgáltatásaiba való belépést már nem csak erős jelszó, telefonos hitelesítés vagy kódgenerátor használatával lehet biztonságosabbá tenni, hanem USB-s kulccsal.

A kulcs mellé kell még a jelszó


A vállalat kedd óta támogatja a Security Key nevű nyílt szabványt, amely a felhasználó kilétének hitelesítésére való, gyakorlatilag hasonló funkciót lát el, mint egy lakáskulcs, csak az USB csatlakozóba kell bedugni.

Egy ilyen kulcs birtokában is szükség van a hagyományos jelszó begépelésére, de ha valaki el is lopja a jelszavunkat, a hardveres eszköz nélkül nem fog tudni belépni a Google-fiókba.

Fido USB-kulcs Forrás: Amazon

Néhány ezer forintért lehet Google-kulcsa

Egy ilyen kulcsot 1500-12000 forint körüli összegért lehet megvásárolni, a Google a FIDO U2F szabványt használó USB-kulcsokat támogatja - derül ki a bejelentés oldaláról.

A hardveres kulcs használata nem csak ezért jó, hanem azért is, mert az eszköz használata során azt is leellenőrzi, hogy valóban a Google által működtetett oldalra készülünk-e belépni. Ezzel az adathalász támadások ellen is véd - legalábbis a Google szolgáltatásainak esetében.