Nem érdemes elkerülni az internetadót

internet használat adó
Couple at home shopping online together
Vágólapra másolva!
Kizárólag a bitekkel takarékoskodva maradhat alacsony a havi számla, ami az élmény rovására megy.  Kijátszható az internetadó?
Vágólapra másolva!

Bombaként robbant kedden a kormány által tervezett internetadó híre, az előterjesztés szerint minden le- vagy feltöltött gigabájt után 150 forint adót kell majd fizetni. Bár Rogán Antal úgy nyilatkozott, hogy a törvényjavaslat még biztosan változni fog, és lesz egy felső limitje, ennek pontos mértékéről még nincs információ. Annak jártunk utána, hogy van-e mód arra, hogy egy magyar internetező megkerülje az internetadót, és mi a módja annak, hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk a forgalom után fizetendő sarcot.

Külföldi műholdas nettel kijátszhatja az adót

Hogyan lehet teljes egészében kikerülni a tervezett internetadót? A tervezetből jelenleg rendelkezésre álló információk alapján például úgy, hogy nem magyar netszolgáltatót, hanem egy külföldi, műholdas szélessávot nyújtó céggel szerződünk. Nem mindegyik társaság rendelkezik európai lefedettséggel, de például az Europasat.com-on két szolgáltató, a Tooway és a SES ajánlatait is meg lehet nézni és rendelni. Magyar társaságok is kínálnak műholdas internetet, de ők hazai székhelyükből adódóan eleve az internetadó hatálya alá esnek.

Műholdon keresztül a Tooway 22, a SES 20 megabit/másodperces szélessávot nyújt, a feltöltési sebesség az előbbi társaságnál 6, az utóbbinál 2 megabit másodpercenként. A Tooway havi 100 euróért, vagyis durván harmincezer forintért 100 gigabájtos forgalmat biztosít. A SES esetében a havidíj 77 euró - nagyjából 23 ezer forint. Az utóbbi társaság elvileg korlátlan adatforgalmat biztosít, de csúcsidőben (amit délután négy és este 11 óra között számítanak) a hálózati sebességet jelentősen lassíthatják. Hasonló gyakorlatot egyébként a Tooway is alkalmaz, de annál a cégnél éjfél és reggel hat között korlátlanul lehet letölteni és feltölteni.

Műholdas szélessávajánlatok az Europasat.com-on Forrás: Europasat



A műholdas internet használatához égre néző, lehetőség szerint ablakba vagy tetőre szerelendő parabolaantenna és földi vevőegység is szükséges, ennek az ára a Toowaynél 100 euró (harmincezer forint), a SES-nél 319 euró, vagyis mintegy százezer forint szerelési költség nélkül. A fenti árakat még aktiválási költség is terheli.

Nem csupán bonyolult felszerelhetősége és a magas árai miatt nem lenne sok felhasználó számára jó alternatíva a műholdas internet: videojátékhoz például nem a legjobb, mert lassú a reakcióideje. Ráadásul mivel külföldi szolgáltatás, a magyar oldalak elérése rosszabb lehet, mint egy hazai szolgáltatónál.

Honnan tudjuk, mennyit neteztünk?

Jól látszik, hogy a magyar netezők nem fognak tömegesen szerződni a külföldi műholdas szolgáltatókkal, ők kizárólag úgy csökkenthetik a tervezett adóval kapcsolatos kiadásokat, ha minél kevesebb internetes adatforgalmat bonyolítanak le.

Honnan tudhatjuk, hogy mennyi adatot forgalmaztunk? Erről általában a szolgáltatók honlapjain lehet pontos információt kapni, de a DU Meter nevű programmal Windows alatt - illetve androidos telefonon - magunk is mérhetjük, mennyit töltöttünk le és fel, még havi limitet is be lehet állítani. Ez az alkalmazás csak harminc napig ingyenes, utána több mint ötezer forintba kerül, de nem találtunk hasonló tudású, de egyszerűen használható programot: a DU Meter ugyanis képes például megkülönböztetni ha csak az otthoni wifin másolunk át egy fájlt egyik gépről a másikra, és azt, ha az internetről töltünk le valamit.

A DU Meter mutatja, mennyit forgalmaztunk Forrás: Origo



Persze sok otthonban van PC, laptop, táblagép és okostévé, hálózati meghajtó: ezek adatforgalmát külön-külön szinte lehetetlen lemérni. Ilyenkor érdemes a wifi útválasztó (router) menüjében megkeresni azt a menüt, amely a lebonyolított forgalmat tartalmazza. Olcsóbb eszközök esetében ezt csak manuálisan lehet lenullázni a hónap elején, viszont garantáltan minden kimenő és bemenő forgalmat tartalmazni fog.

A DU Meternek megadhatjuk, mennyit forgalmaznánk Forrás: Origo



Az Androidot használók a Beállítások menü Mobil adat nevű pontjában tudják megnézni, hogy egy adott időszakban mennyi forgalmat bonyolítottak le mobilneten. Windows Phone esetében erre a Data Sense nevű alkalmazás szolgál, iPhone-on pedig a Beállítások menü Mobiltelefon pontjában lehet elérni.

Nem akar fizetni? Spóroljon a bitekkel!

Szeretné, hogy a netezés minél kevesebb forgalmat generáljon? Álljon át Opera böngészőre! A norvég szoftver különböző verziói nemcsak Windowsra és Mac OS X-re, de Androidra és iOS-re is elérhetők.

Mindegyik kiadás tartalmazza az Opera Turbo nevű funkciót, amely a netezés közben keletkező adatforgalmat csökkenti. Ezt úgy érik el, hogy a lekérések nem közvetlenül a saját gépünkre vagy eszközünkre érkeznek, a honlapokon lévő szövegek, képek és multimédiás tartalmak előbb az Opera cég szerverein mennek keresztül, amely útközben összetömöríti azokat. Akár nyolcvan százalékkal is csökkenhet így az az adatforgalom, ami egy oldal megnyitása után keletkezik.


A megérkező adatokat a böngésző automatikusan kicsomagolja, így ugyanúgy tudunk böngészni, ahogy megszoktuk. Legfeljebb az lesz szembetűnő, hogy a nagy felbontású képek kicsit pixelesek lesznek, és néhány vizuális effektus nem jelenik meg az oldalon. Sajnos a Turbót sem lehet mindig használni, sokszor például valamilyen hálózati korlátozás miatt nem lehet böngészni az adatcsökkentő módban, de az otthoni netkapcsolatoknál általában nem szokott vele gond adódni.

Olvasónk további hasznos tippel szolgált: érdemes lehet például a Flashben készült tartalmakat blokkolni, erre Chrome és Firefox esetében is van megoldás. Ilyen bővítménnyel csak kattintásra indulnak el a Flashben készült tartalmak, tehát a videós reklámok is.

Nem létezik megoldás arra, hogy a YouTube vagy a Skype használatakor, játékok, filmek, zenék letöltésekor spóroljunk a bitekkel. Csak a böngészőben való szörföléssel lehet hatékonyan takarékoskodni. Tehát online videohívás helyett chatelni kényszerülünk, ez viszont azt jelenti, hogy az internetadó bevezetése jócskán visszaveti a technológiai fejlettségi szintünket.