Vissza a jövőbe: 2015-től kapható a légdeszka

hendo hoverboard légdeszka
Megvalósult a Vissza a jövőbe légdeszkája
Vágólapra másolva!
A Vissza a jövőbe scifi trilógia második részében megjelenített jövőkép megvalósul: 2015-ben közlekedhetünk légdeszkán, bár csak fémfelület felett.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Vissza a jövőbe filmtrilógia második része - szerencsére - nem valósul meg teljes egészében, de a főszereplő, Marty McFly által használt légdeszka már elérhető lesz. A kaliforniai fejlesztőcsapat, az Arx Pax az első példányokat 2015. augusztusában szállítja ki, ekkor tervezi kereskedelmi forgalomba is hozni a Hendo légdeszkát.

Jelenleg ez a 18. prototípusa a deszkának, amelyet a Kickstarter közösségi adománygyűtő oldalon vehettünk volna meg - ha el nem fogyott volna rögtön a kidobott tíz darab - tízezer dolláért, vagyis 2,4 millió forintért. A fejlesztői készletet 299 dollárért (72 ezer forintért) kaphatjuk meg, ez a csomag a deszkát nem, de a benne lévő motort tartalmazza.

Megvalósult a Vissza a jövőbe légdeszkája Forrás: Hendo

A Hendo Hoverboard valódi légdeszka, elrugaszkodik a földtől, de nem akármilyen felülettől. a bemutatóban használt réz cső és fémfelületre azért van szükség, mert a deszka mágneses teret generál, így tolja el magát és kezd lebegni. A mostani prototípus maximum 136 kilogrammot bír el, de dolgoznak továbbfejlesztésén: a jövőben akár ketten is ráállhatunk, hiszen 227 kilogrammra szeretnék kitolni a teherbírását.

Fémfelületek felett lebeg a deszka Forrás: Hendo

A deszkát újratölthető LiPo akkumulátorokkal szerelték fel, két órányi töltéssel 12-15 percig tudunk szörfölni a levegőben. A fejlesztők célja, hogy a következő, mintegy egy év során mind a deszka kinézetét, mind tudását tökéletesítsék.

Az Arx Pax szerint a lebegésben van a jövő, terveik között szerepel a technológia felhasználása a gyártásban, közlekedésben, otthonainkban, kórházakban és felhőkarcolókban. Képzeljük el, amint a sín felett suhan a vonat, vagy földrengés esetén a múzeum műtárgyai elrugaszkodnak a földtől, és épek maradnak.