Drónnal támadtak egy brit utasszállítóra

drón kvadrokopter
Drónok repkednek majd mindenhol
Vágólapra másolva!
Szándékosan akarták a gépet nekireptetni a 74 személyes repülőnek.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail beszámolója szerint a brit légügyi hatóság a hétvégén nyilvánosságra hozta, hogy még májusban Essex megyében egy ATR 72 típusú utasszállító repülőgéppel majdnem összeütközött egy drón, amely a vizsgálatok szerint valószínűleg egy távirányítós kvadrokopter volt.

Leszállás közben jelent meg a drón

A hetvennégy üléssel szerelt utasszállító repülőgép a London Southend repülőtéren készült leszállni, amikor a pilóták és a torony szerint piros-fekete színezésű drón nagyjából 460 méteres magasságban megközelítette.

A vizsgálatok szerint a drón majdnem nekiütközött a repülőgép jobb szárnyának. A lap beszámolója szerint a repülőtér irányítótornyában dolgozók tavasszal tucatnyi drónt láttak a közelben.

Szándékosan repülhetett az útba

A repülőgép egyik pilótájának benyomása szerint a drón szándékosan az ATR 72-es útjába repült. Az utólagos vizsgálatokban vizsgáltáka kvadrokopter útvonalát és magasságát, és ez is a szándékosságot támasztja alá. Arra nem sikerült rábukkanni, hogy ki vezérelte a távolból a drónt, de a távirányítós járművet sem találták meg a hatóságok.

Márciusban az amerikai Tallahassee repülőterén történt hasonló eset, akkor egy utasszállítóval 600 méter körüli magasságon ütközött majdnem össze egy drón. Ez utóbbi esetben sem találták meg a drónt vagy pilótáját.

Az ehhez hasonló esetek miatt készülnek szabályozni világszerte a drónok használatát. Magyarországon is előkészítés alatt állnak az ezek reptetését szabályozó előírások. Jelenleg a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell ideiglenes légtérnasználati engedélyt kérni az alacsonyan repülő játékdrónoknál komolyabb járművek használatához.