Csúcssebességű adatátvitel egy új kábellel

fiber optics optikai kábel
Fibre optics and circuit board.
Vágólapra másolva!
255 terabittel áramlottak az adatok egy egy kilométer hosszú, teljesen új típusú optikai kábelen át. Ez másodercenként közel ötmillió forintos internetadót generálna.
Vágólapra másolva!

A Phys.org tudományos hírportál beszámolója szerint a holland Eindhoven Műszaki Egyetem (TU/e) és az amerikai Közép-Floridai Egyetem (CREOL) kutatói tudtak sikeresen továbbítani adatokat rekordsebességgel. Az egy kilométeres távolságban lévő kísérleti végpontok között 255 terabit/másodperces sebességgel továbbították adatot egy újfajta optikai kábelen, amely a korábbi típusoknál huszonegyszer nagyobb sávszélességet kínál.

Egy terabit adat 128 gigabájtnak felel meg, tehát 255 terabites sebesség mellett egyetlen másodperc alatt 32 640 gigabájt adat kerül egyik helyről a másikra. Ilyen adatforgalom után a tervezett magyar internetadó alapján 4,9 millió forintot kellene fizetni másodpercenként. Egy percnyi internetezés pedig közel 294 millió forintos internetadót generálna.

Az új típusú optikai kábel szerkezetét a kutatók egy hétsávos autópályához hasonlítják, amelyen autók helyett mindegyik sávban adatok utaznak. Ráadásul az út három rétegű, mintha három autó egymás felett és alatt is tudna haladni az azonos sávban: gyakorlatilag huszonegy darab, adatátvitelre alkalmas szálat integráltak a kábelbe. Ezzel a módszerrel sikerült a jelenlegi legfejlettebbnek számító, 4-8 terabites adatátvitelre alkalmas optikai szálaknál sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet elérni.