Hatféle facebookos gyilkos létezik

Facebook gyilkos
Masked man holding dagger, laptops with murder victims on screen in background, digital composite.
Vágólapra másolva!
Tudományos módszerekkel kategorizálták az elkövetőket. Ugyanolyanok, mint a hagyományos gyilkosok.
Vágólapra másolva!

A Howard Journal of Criminal Justice című folyóiratban publikált tanulmányban negyvennyolc olyan, 2008 és 2013-ban elkövetett gyilkosságot vizsgáltak meg, amelyek elkövetése összeköttetésbe hozható a közösségi oldallal. A tanulmányt Dr. Elizabeth Yardley és Prof. David Wilson készítette, akik a Birmingham City Egyetem alkalmazott kriminológiai részlegének munkatársai - számolt be a Phys.org tudományos hírportál.

Másképp cselekszik a reagáló és tájékoztató gyilkos

A kutatók a közel félszáz eset elemzése nyomán hat kategóriába tudták besorolni a gyilkosságok elkövetéséhez a közösségi oldalt használókat.

A közösségi médiás gyilkosok egyik jellegzetes típusa a "reagáló" - derül ki a tanulmányból. Ezt az elkövetőt valamilyen facebookos bejegyzés ingereli fel annyira, hogy gyilkosság elkövetésére szánja rá magát. Sok esetben nem azonnal jön a gyilkos inger, hanem a bejegyzés ismételt megtekintése váltja ki az indulatot.

Forrás: PhotoAlto/Lucas Racasse



Egy másik tipikus elkövető a közösségi oldalon keresztül előre közli áldozatával, hogy meg fogja ölni. Ezzel általában erőfitogtatásként élnek az elkövetők, hogy demonstrálják, mekkora kontrolljuk van leendő áldozataik felett.

Az ellenfél és a fantáziáló

Az "ellenfél" típusú gyilkos még a közösségi médiában ellenséges vitákba keveredik, amely végül szemtől szembeni, valós erőszakban csúcsosodik ki. Ezek az elkövetők gyakran vesznek magukhoz fegyvert, hogy erőfölényt biztosítsanak magukkal a másik felhasználóval szemben.

Léteznek olyan elkövetők is, akik a Facebookot használják valamilyen általuk elképzelt dolog megvalósításához. Elméjükben azonban elmosódik a határ a valóság és a fantázia között, és az illúzió fenntartása, a lelepleződés elkerülése érdekében akár gyilkosságra is képesek.

Kamuprofillal csalogat a ragadozó

Sajátja helyett valamilyen kamuprofilt hoz létre, és azzal csalja csapdába áldozatát a predátor típusú gyilkos. Ezzel a módszerrel a felhasználó bizalmába tud férkőzni, feltérképezheti gyengeségeit, hogy bizalmas viszonyt alakítson ki vele.

Hasonlóképp jár el a csalónak nevezett gyilkos, aki azonban nem kitalált karakterrel csábít, hanem egy létező személynek adja ki magát. Ezt gyakran nem is az áldozat becserkészéséhez teszi, sokszor a gyilkos saját áldozatának adta ki magát, hogy így próbálja elhitetni a családdal, hogy az elhunyt személy még életben van. Egy brit férfi például megölt felesége nevében küldött Facebook-üzeneteket arról, hogy különváltak, és ő már egy másik férfival él.

Nem a Facebook a hibás

A tanulmány készítői szerint bár az ilyen esetek facebookos gyilkosságként híresülnek el, a közösségi oldal üzemeltetői valójában nem tehetők felelőssé ezek elkövetéséért.

Ezek az esetek általában nagyon hasonlóak a hagyományos, közösségi médiához nem köthető gyilkosságokhoz: az áldozatok az esetek többségében ismerik gyilkosaikat. A kutatók szerint a Facebookot nem terheli nagyobb felelősség az esetekben mint mondjuk a késgyártó cégeket, amelyek termékeivel leszúrnak valakit a konyhában.