Közösségi wifihálót épít a UPC

UPC Wi-Free
Vágólapra másolva!
Csak azok használhatják, akinek routerén aktiv a publikus wifi. Ez nem lassítja a saját elérésüket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön publikálta honlapján a UPC Magyarország a Wi-Free nevű új szolgáltatását, amely díjmentes wifihasználatot biztosít a vállalat saját lakossági hálózatán.

Közösségi wifihálót építenek

A UPC úgy alakít ki országos wifihálózatot, hogy lehetővé teszi előfizetői számára, hogy saját internetkapcsolatuk mellé egy publikus wifihálózatot aktiváljanak. A másodlagos hálózatot a UPC minden olyan ügyfélnél automatikusan bekapcsolja, aki a szolgáltatótól kapott hálózati berendezést használja.

A berendezésen bekapcsolható egy olyan másodlagos internetfunkció, amely az előfizető saját elérésétől független kapcsolatot használ, így elvileg nem lassítja az internetezést, és nem növeli az adatforgalmat sem.

A cég honlapján lévő tájékoztató szerint az ezen bonyolított forgalom is teljesen elkülönül a saját hálózatétól, így a publikus hálózatra kapcsolódók nem férhetnek hozzá a hálózaton megosztott fájlokhoz sem. Egy előfizető egy időben három eszközzel tud csatlakozni a Wi-Free hálózathoz.

Aki maga is megoszt, másutt is netezhet

Ha a UPC Wi-Free nevű másodlagos hálózata aktív valakinak az otthonában vagy egyéb ingatlanában, maga is jogosulttá válik az ingyenes wifi használatára másutt - bár ehhez a szolgáltatónál előbb regisztrálni kell az ügyfélszolgálaton. Ezt követően az ügyfél a bárhol másutt működő Wi-Free hálózatokhoz is kapcsolódni tud mobiltelefonjával vagy táblagépével, így ingyen internetezhet.

Ha ez valakit zavar, az ügyfélszolgálaton keresztül lehet kérni a szolgáltatás lekapcsolását, ám ezzel a felhasználó a Wi-Free használatához való jogosultságát is felfüggesztik. Ez egybéként 2,5 megabit/secundumos letöltési, és fél megabites feltöltési sebességet biztosít, ami egyszerű böngészésre elegendő sávszélességet jelent. A UPC szerint jelenleg 200 ezer magyarországi helyszínen érhető el a Wi-Free hálózat, és azokban az országokban is elérhetők a szolgáltatások, amelyekben a UPC jelen van.