Speciális lőszer 3D-fegyverekhez

liberator 3d fegyver töltény lőszer
Kinézetében is eltér a Liberator nyomtatott fegyver hagyományos társaitól
Vágólapra másolva!
Új, speciális töltény kifejlesztésére volt szükség, hogy egy kevésbé megbízható, 3D-nyomtatott fegyver se robbanjon szét az ember kezében.
Vágólapra másolva!

A 3D-nyomtatott fegyverek éppen olyan halálosak lehetnek, mint hagyományos társaik. Ráadásul ha nem megfelelő anyagból állítják elő, vagy rosszul készítik el, magára a használóra is veszélyes lehet. Ugyanis ha gyenge a műanyag, amelyből nyomtatva lett a fegyver, tüzelésnél két, nem túl szerencsés eset mehet végbe.

Egyrészt az elsütőbillentyű meghúzása után hátrafelé ugyanakkora erő hat, mint előrefele. Ez a nyomás szétszaggatja az ember kezében lévő fegyvert, be nem robban, de sérülést ez is okozhat, mondja a biztonsági szakértő. A másik lehetőség, ha nincs jól szerelve, megtervezve a cső, az nem bírja ki a fegyverben tüzelésnél keletkező nyomást. A lövés folyamata gyakorlatilag szétveti a csövet, berobbantva az egész szerkezetet, akár az ember keze, karja is lerobbanhat.

Kinézetében is eltér a Liberator nyomtatott fegyver hagyományos társaitól Forrás: Origo

Ezen kockázat kiküszöbölésére hozott létre egy speciális töltényt a pennsylvaniai gépész, Michael Crumling. Az elsősorban kis kaliberű kézifegyvereknél használt lőszer nem veti szét a silányan nyomtatott szerkezetet sem.

A különleges töltények kilövéséhez Crumling újfajta fegyvert is tervezett, a Liberator a világ első működőképes 3D-nyomtatott fegyvere lett. A legszembetűnőbb változás a hagyományos kézifegyverekhez képest, hogy a cső nem zárt, felül nyitott.

A projektet 2012-ben mutatták be, abban az évben egy közösségi adománygyűjtő kampányban is részt vett. Egy évvel később tették elérhetővé a neten a modell tervét, amelyhez bárki hozzáférhet.