Felvettem a Google Glass nagytestvérét

Epson Moverio
Vágólapra másolva!
Az Epson ipari kütyüjével mókás kiborggá válhat, és még olcsóbb is a konkurenciáénál. Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

Megunta, hogy a Google Glasst szinte lehetetlen beszerezni, és úgy tűnik, hogy a végleges verziója sosem akar már megjelenni? Ez esetben megveheti az Epson behemót okosszemüvegét, a Moverio BT-200-ast: a szuperkütyüt már hivatalosan árulja itthon a gyártó. 230 ezer forintos árával ugyan nem számít olcsónak, de a közel négyszázezer forintnak megfelelő fontba kerülő Google Glasshoz képest még így is jutányos vételnek számít.

Ebben garantáltan feltűnést kelt

A Google szemüvegében sem lehet feltűnés nélkül végigsétálni az utcán, az Epsonét pedig kifejezetten hivalkodó viselni. Egyrész rendkívül vastagok a szárai, az ember úgy fest benne, mint egy nagyítót viselő elektronikai szakember vagy Flake, a Rammstein szintetizátorosa színpadi maskarába öltöztetve.


Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Google Glass-szal ellentétben a Moverio nem csupán a szemüvegből áll, ahhoz még dróton csatlakozik egy zsebre vágható, mobiltelefon nagyságú eszköz is. Ebben található többek közt az akkumulátor, egy Android 4.0-t futtató, kétmagos hardver, a tetején pedig egy ugyanolyan tapipad, amit a laptopokról jól ismerünk.

Van, amiben jobb a Google Glassnál

Már a felvétel pillanatában egyértelművé vált, hogy az Epson szemüvege sokkal szebb képet vetít elém, mint a Google Glass. A Glass-szal az a baj, hogy csak egyetlen miniképernyője van, amelybe a jobb szemmel lehet belekuksolni.

Bár a működési elv hasonló, a Epson kütyüjénél mindkét szemüveglencse közepén elhelyeztek egy kissé ferdén álló, félig áteresztő tükröt. Erre vetíti a képet két oldalról egy-egy miniatűr projektor, a végeredmény pedig egybefüggő képként jelenik meg előttünk. Nagyjából olyan, mintha 30 centire ülnénk egy monitortól, ez pedig még úgy is jobb látványt jelent a Google Glassnál, hogy a kütyü csak 960 x 540 pixeles felbontást kínál. Ez egy olcsó okostelefon kijelzőjének a minősége.

Az Epson Moverio mögé szemüveget is felvehetünk Forrás: Origo


Mivel a kép a látómezőnk közepén jelenik meg, ebben a szemüvegben lehetetlen úgy járkálni vagy mondjuk vezetni, ha mondjuk egy böngészőt nyitunk meg rajta. Viszont vannak olyan appok, amelyek nem takarják ki a látómezőt, csak a széleken vagy a szükséges pontokon jelenítenek meg információkat. A szemüveg képes követni a fejmozgást is, mint egy virtuális sisak: ha például egy játékban vagyunk, annak virtuális világából mindig abba az irányba látunk, amerre nézünk.

A szemüvegre fel lehet pattintani sötétített lencséket is, hogy nyári napsütésben is látni lehessen a képét. Mint megtudtuk, az alapcsomagban egy olyan adapter is van, amelybe optikusnál saját, dioptriás lencsét is lehet készíttetni, így a kütyüt szemüveg nélkül is tudja használni bárki.

Ilyen felületen lehet látni egy DJI drón kamerájának képét az Epson szemüvegén Forrás: DJI

Beépített kamerája csupán VGA-felbontású, tehát rettenetes minőségű fotókat rögzít, de nem is erre szánják, hanem feliratok, jelek felismerésére, hiszen ez nem egy otthoni célra szánt eszköz. Bár beépített hangszórói révén akár filmet is lehet rajta nézni.

Néhány magyar app már van rá

A Birdorg nevű magyar cég rendszámfelismerő alkalmazást fejlesztett az Epson-szemüvegre: ha egy parkolóőr egy ilyenben sétál végig az autók mellett, nem kell egyesével bepötyögnie vagy lefotóznia a rendszámokat, elég rájuk pillantania, a rendszer azonnal jelzi, ha lejárt a parkolás vagy mondjuk lopott a jármű.

Az okosszemüveg alkatrészei Forrás: Epson


Vonalkódok és QR-kódok olvasását teszi automatikussá a szemüveggel a NetLife Kft. fejlesztése, amely a raktárosok munkáját segíti. Az ugyancsak magyar 360 World pedig légi irányítóknak szánt alkalmazást fejlesztett a szemüvegre: ezzel akármerre nézünk, akár a levegőben vagy a futópályán álló repülőgépek mellett is azonnal megjelennek a járatinformációk.

Ez most egy laptop vagy egy szemüveg?

Az Epson okosszemüvegének használatát eléggé megnehezíti, hogy a szemüveg keretéből egy kábel vezet a zsebünkhöz, ahol a működéséért felelős egység lapul meg. Privát utcai használatra ez nyilván alkalmatlanná teszi a kütyüt, de hiába keressük benne a Google Glass-hoz hasonló intelligens beszédfelismerést is.

Az ipari szemüveg leginkább egy fejen viselhető notebookra hasonlít, hiszen a dróton lógó egységen lévő tapipaddal navigálhatunk a menüben. Az androidos telefonok három menügombjával is fel van szerelve. Ez a kezelés ugyan üzembiztos, de forradalminak nem tekinthető, nehéz lenne elképzelni, hogy az utcán járkálva bárki is tapipadot akarna böködni.

Akar röhejesen kinézni? Viseljen ipari okosszemüveget! Forrás: Origo

Egyébként az Epsonnál sem gondolják, hogy jelenlegi formájában erre való lenne a Moverio szemüveg. A gyártótól megtudtuk, hogy a terméket egyelőre korlátozott számban gyártják, elsősorban fejlesztők számára.

Hiába a behemót külső egység, az Epson fejlesztése sem sokat tud ráverni a Google Glass üzemidejére, hatórányi használat után ez is lemerül. Ráadásul önmagában nem képes internetes kommunikációra, ehhez vagy wifis lefedettségre, vagy a másik zsebünkben lévő okostelefonról megosztott internetre van szükség. A Glass-szal ellentétben ez a kütyü nem is tud közvetlenül utasításokat kapni a telefonunktól, bár Miracast szabványon keresztül az eszközök képét a szemünk elé tudja klónozni. Átlagfelhasználóként egyelőre sem ezzel, sem a Google Glass-szal nem érdemes foglalkozni.