A Facebook már nem elég

Várady Zsolt, tüntetés az adóhatóság vezetőinek lemondásáért, Vida Ildikó,
Tüntetés az adóhatóság vezetőinek lemondásáért
Vágólapra másolva!
Jövőre indulhat Várady Zsolt közösségi oldala. Az iWiW atyjától megtudtuk, hogy a kormányzat működését akarja átláthatóbbá tenni. Erre szerinte a Facebook önmagában már nem elég.
Vágólapra másolva!

Várady Zsolt néhány nappal ezelőtt, az adóhatóság elnökének lemondatásáért szervezett tüntetésen jelentette be, hogy új közösségi oldalt indít. A politikától korábban magát teljesen távol tartó internetes szakember komoly szerepet vállalt az elmúlt hetek kormányellenes tüntetéseiben: a Humán Platform által rendezett „Tedd magad szabaddá!” demonstráción és az internetadó elleni tüntetéseken is felszólalt.

Az internet a legfontosabb médium

A – már bezárt – iWiW alapítója szerint az internet az elmúlt években a civil mozgalmak egyik legfontosabb médiumává és eszközévé vált – ezt a Facebookon szerveződő több tízezres tüntetések is bizonyítják. "Sajnos a Facebook nem elég. Ezért is szeretnék egy olyan az emberek tájékozódását és a civilek önszerveződését segítő oldalt összehozni, ahol esettanulmányokat, összehasonlító elemzéseket, táblázatokat, grafikonokat tehetünk közzé – olyan információkat, amelyek révén átláthatóbbá, érthetőbbé tehetjük a jelenlegi rendszert az adófizetők számára” – mondta el az Origónak.

Várady Zsolt az adóhatóság vezetőinek lemondásáért meghirdetett tüntetésen Fotó: Bielik István - Origo


A vállalkozó egy olyan felületet is szeretne létrehozni az új közösségi oldalon, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak a kampányhoz. De nem csak ez a célja: hosszabb távon egy olyan portállá szeretné fejleszteni az oldalt, ahol szerveződhetnek, kommunikálhatnak, pénzt gyűjthetnek a különféle hasznos társadalmi célokért küzdő civil szervezetek. „Nekem megéri belerakni ebbe a munkámat” – nyilatkozta Várady Zsolt.

Sok még a megoldatlan kérdés: egyelőre nem tudni, pontosan milyen forrásból finanszírozhatják majd az oldal működését és a további fejlesztéseket. Várady ennek ellenére bizakodó: „Biztos vagyok benne, hogy valamilyen forrásból – felajánlásokból, pályázati pénzekből, támogatók segítségével – fent tudjuk majd tartani a működést” – jelentette ki.

Csak az internetes civilek változtathatnak

Az internetes szakember még október közepén jelentette be: megelégelte, hogy Magyarországon csak csalással, adóelkerüléssel lehet életben tartani egy vállalkozást, ezért valamennyi 1990 óta alapított – szám szerint tizenöt – párt ellen feljelentést tett.

Várady Zsolt még az iWiW tízéves évfordulóján, 2012-ben – két évvel a bezárás előtt Fotó: Pályi Zsófia [origo]



Váradynál akkor telt be a pohár, amikor október elején a NAV azonnali beszedési megbízást (közismert nevén inkasszót) adott ki a céges bankszámlájára. „Talán naivnak tartanak majd emiatt, de én nem minimálbérre, hanem teljes munkaidős alkalmazottként, először havi nettó 150 000, majd 100 000 forintos fizetéssel jelentettem be magam a saját cégemhez – mesélte. – Az ezt terhelő adókat és járulékokat minden hónapban elő kell teremtenem – még akkor is, ha nincs bevételem, mert a megrendelő nem vagy csak késve fizeti ki a munkámat.”

„Elegem lett abból, hogy olyan adórendszert alakítottak ki és működtetnek, amely sérti alkotmányban rögzített jogainkat, köztük a tisztességes gazdasági verseny feltételeit, és azt, hogy minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez” – magyarázta. „Meggyőződésem, hogy a mai Magyarországon csak az alulról jövő, a szó legszorosabb értelmében véve civil kezdeményezések változtathatnak a rendszerváltás óta kialakult áldatlan politikai és társadalmi helyzeten – véli Várady Zsolt.

Vírusvideókkal próbálkozna

A vállalkozó elismerte, hogy a jelenlegi szabályozás mellett nehéz lesz rávenni az állam- (és nem mellesleg szavazó-) polgárokat arra, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak, és rendben befizessék az adóikat. Ennek ellenére bízik abban, hogy egy ügyesen megszervezett, figyelemfelhívó kisfilmekre, vírusvideókra építkező kampánnyal és a civil társadalom, az állampolgári öntudat erősítésével lassacskán mégiscsak lehet majd változást elérni. Persze – Várady szerint – először az államot kell rávenni arra, hogy javítson az adórendszeren, átláthatóbbá tegye a saját működését, és érdemben fellépjen korrupció ellen.

Az iWiW első kapcsolatainak térképe Fotó: Pályi Zsófia [origo]



Várady szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az adórendszer teljesen átláthatatlanná vált, amihez szerinte nagyban hozzájárult, hogy a kormány az elmúlt években ötletszerűen vetett ki újabb és újabb sarcokat. „Ennek egyik remek példája az internetadó belengetése – mondta. – Egy olyan adónemé, amely, ha bevezették volna, nemcsak az emberek szabad tájékozódáshoz való jogát, hanem számos ígéretes hazai vállalkozás lehetőségeit, piaci kilátásait is sértette volna.” Mint mondta, ezért is vállalt szerepet a netadó elleni tüntetéseken.


Kicsoda Várady Zsolt?


Várady Zsolt nevét tizenkét évvel ezelőtt ismerhette meg a közvélemény, ekkor hozta létre Magyarország első közösségi oldalát, az akkor még WIW néven futó iWiW-et. Az eleinte meghívásos alapon működő portál nyilvános tesztelése 2002 márciusában, az éles üzem pedig április 14-én kezdődött. A WiW a Facebookot messze megelőzve, a világ egyik legelső kapcsolatépítő oldala volt. Az oldal rendkívül sikeres karriert futott be a hazai felhasználók körében. 2006 márciusában már több mint félmillióan használták – nem véletlen, hogy a Magyar Telekom is szemet vetett rá, és 2006 áprilisában kerek egymilliárd forintért felvásárolta az oldalt.

Az iWiW alapítói a portál 2006-os eladása után a maguk útját kezdték járni. Várady egy időre még a webes fejlesztésekből is kiszállt, kiköltözött Berlinbe, és elektronikával, programozható lapkákkal, mikrokontrollerekkel foglalkozott. Arról, hogy szerinte miért nem az iWiW-ből lett a Facebook, korábbi interjúnkban részletesen olvashat.

2011 novemberében költözött vissza Budapestre, és megalapította a weboldalépítéssel és „kreatív kutatással” foglalkozó Plexipi Kft.-t. Olyan működő modelleket és prototípusokat is épít, amelyek segítségével hatékonyan demonstrálható, és ha úgy alakul, a befektetőknek is eladható egy-egy ötlet, elképzelés.